Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 19:13

Κέντρο έκθεσης στο παλιό καπνεργοστάσιο Καρέλια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Κέντρο έκθεσης στο παλιό καπνεργοστάσιο Καρέλια

"Το παλιό καπνεργοστάσιο Καρέλια μπορεί να αξιοποιηθεί ως πολιτιστική στέγη της Μεσσηνίας μόνο από δημόσιο φορέα που θα αναστηλώσει το υπάρχον κτήριο.

Στην πολιτιστική αυτή στέγη μπορούν να φιλοξενηθούν όλοι οι αρχαιολογικοί θησαυροί της Μεσσηνίας, που παραμένουν σε υπόγεια μουσείων, μόνιμες εικαστικές εκθέσεις, συλλογές από την οικονομική, πολιτική, θρησκευτική και πολιτιστική ιστορία της Μεσσηνίας και φυσικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι θεατρικές ομάδες του Δήμου Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση, η αξιοποίηση του κτηρίου δεν μπορεί να γίνει με απαλλοτρίωση ή χαρακτηρισμό στο σχέδιο πόλης, καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για αποζημίωση των ιδιοκτητών. Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσουν μια γενναία πρόταση ανταλλαγής ακινήτων δίνοντας έτσι κίνητρο στην οικογένεια Καρέλια να γράψει Ιστορία παραχωρώντας το καπνεργοστάσιο στο Δήμο Καλαμάτας. Ανοίγοντας παρένθεση, αξίζει να σημειώσουμε ότι ανταλλαγή ακινήτων πρέπει να προταθεί και σε κληρονόμους διατηρητέων που δεν έχουν χρήματα να αξιοποιήσουν τα κτήριά τους".

Την πρόταση αυτή κατέθεσε η στήλη πέρυσι το Νοέμβριο, αλλά κανένας αιρετός δεν ασχολήθηκε με το θέμα, επειδή προφανώς οι μικροαναπλάσεις δρόμων προσφέρουν περισσότερες ψήφους στους αιρετούς που ασχολούνται με αυτές. Ανεξάρτητα όμως από τις ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να αντιληφθούν πως η Καλαμάτα και η Μεσσηνία έχουν ανάγκη ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο. Στις αίθουσες του παλιού καπνεργοστασίου στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας μπορούν να φιλοξενηθούν όχι μόνο ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών και έργα τέχνης αλλά η σύγχρονη παραγωγική ιστορία της Μεσσηνίας. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να υπάρχουν εκθέματα τόσο από την ιστορία της καπνοβιομηχανίας στην Καλαμάτα όσο και εσωτερικά μουσεία για την ελιά, τη σταφίδα, το σύκο και το μετάξι, που στήριξαν τη μεσσηνιακή οικονομία στα δύσκολα. Σήμερα όσο και να ψάξει ο επισκέπτης δεν θα βρει στην Καλαμάτα ούτε πέτρινο λιθάρι από τα παλιά λιοτρίβια που υπήρχαν στη Μεσσηνία. Ο επισκέπτης δεν θα δει επίσης ούτε μια μάκινα διαλογής σταφίδας που βοήθησε τους σταφιδοπαραγωγούς μετά τον πόλεμο.  Ολες αυτές οι εκθέσεις μπορούν να στεγαστούν στους χώρους του παλιού καπνεργοστασίου Καρέλια, αρκεί να συνεργαστούν εποικοδομητικά δημόσιος και ιδιωτικός τομέας για την πρόοδο της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 19:36

NEWSLETTER