Τετάρτη, 02 Νοεμβρίου 2022 20:35

Τελεφερίκ στη Βέργα όταν έρθουν... 1 εκατ. τουρίστες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Όταν τον Απρίλιο έγραφα το άρθρο "Τελεφερίκ από Καλαμάτα για τα χωριά του Ταϋγέτου", δεν περίμενα από τις τοπικές αρχές να εξετάσουν την πρόταση, γιατί γνωρίζω ότι ασχολούνται μόνο με αναπλάσεις και έργα που ολοκληρώνονται εντός της τετραετίας κι εξαργυρώνονται πολιτικά στην κάλπη.

Γι’ αυτό δεν εκπλήσσομαι που χρειάστηκε να ασχοληθεί με το τελεφερίκ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να μπει(;) το θέμα στην προεκλογική ατζέντα του Δήμου Καλαμάτας. Προσωπικά, πρότεινα τη σύνδεση της Καλαμάτας με τα χωριά της Αλαγονίας για να τονίσω ότι χρειάζεται να εξεταστούν μακροπρόθεσμα λύσεις "out of the box", επειδή η συνήθης σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ σε μελέτες και αναπλάσεις θα μετατρέψει τελικώς τον Ταΰγετο κυριολεκτικά σε... απάτητο βουνό χωρίς μόνιμους κατοίκους.

Από εκεί και πέρα, όποιος κάνει μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς θα διαπιστώσει ότι η κατασκευή ενός τελεφερίκ για τη Βέργα κοστίζει κοντά στα 10 εκ. ευρώ και ενδεχομένως τριπλάσιο ποσό κοστίζει η κατασκευή για τα χωριά του Ταϋγέτου. Ειδικά για τη Βέργα, το τελεφερίκ μπορεί να είναι βιώσιμο με εισιτήριο από 5 μέχρι 10 ευρώ, αν έχει τουλάχιστον 200.000 επιβάτες το χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια στοιχειώδη έρευνα αγοράς, απαιτούνται τουλάχιστον 1.000.000 επισκέπτες στην Καλαμάτα για να μην είναι ριψοκίνδυνη η επένδυση, καθώς η διεθνής τάση δείχνει ότι ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τελεφερίκ 1 στους 5 ταξιδιώτες.

Έχει 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο η Καλαμάτα; Κανένας δεν γνωρίζει την απάντηση, γιατί δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε -και φυσικά δεν γίνονται επενδύσεις χωρίς στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα όμως με όλες τις ενδείξεις (από τις αφίξεις στο Αεροδρόμιο, την κίνηση στα διόδια του Α7 και τη δυναμικότητα κλινών) οι επισκέπτες της Καλαμάτας δύσκολα ξεπερνούν τους 500.000 το χρόνο, και άρα είναι πρόωρη μια επένδυση σε τελεφερίκ. Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έρθουν στην Καλαμάτα 1.000.000 επισκέπτες και μετά να συζητήσουμε αν το τελεφερίκ θα πάει στη Βέργα ή στην Αλαγονία. Πρώτα πρέπει να έρθουν 200 κρουαζιερόπλοια το χρόνο στην Καλαμάτα και μετά να εξετάσουμε πώς θα πάνε οι επιβάτες τους στον Ταΰγετο. Αν η Μεσσηνία βάλει για ακόμα μια φορά το κάρο μπροστά από το άλογο, απλώς θα δημιουργήσει μια προβληματική εταιρεία, για τη συντήρηση της οποίας θα σπαταλά πολύτιμους πόρους και χρήματα των φορολογουμένων. Αντιθέτως, αν οι αρχές πιστέψουν στην τουριστική ανάπτυξη, όπως πίστεψαν οι τουρκικές αρχές της Αττάλειας που έχει φέτος 9 εκατ. επισκέπτες και... τελεφερίκ, θα είναι βιώσιμες επενδύσεις που σήμερα είναι ανέφικτες.

Μπορεί η Καλαμάτα μετά από μία τριετία να φιλοξενεί 1.000.000 επισκέπτες το χρόνο; Η απάντηση είναι αυτονόητη και αρκεί η πολιτική βούληση για την προσέλκυση διεθνών πτήσεων. Είναι αναγκαία η κατασκευή ενός τελεφερίκ; Αυτή τη στιγμή όχι, αλλά στο μέλλον, όταν μόνο η Καλαμάτα θα έχει 1.000.000 τουρίστες, θα προσθέσει αξία στο τουριστικό προϊόν της Μεσσηνίας. Μέχρι τότε πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια για την προσέλκυση πτήσεων -και αρκεί η σιδηροδρομική σύνδεση της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας με το Αεροδρόμιο, με την υπάρχουσα υποδομή, για να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν και να αυξηθούν τα ταξιδιωτικά έσοδα.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός