Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 11:02

Η Κρήτη διεκδικεί τρένο και η Μεσσηνία… αναπλάσεις

Γράφτηκε από τον

Η Κρήτη διεκδικεί τρένο και η Μεσσηνία… αναπλάσεις

Στο χθεσινό άρθρο καταγράψαμε με αδιαμφισβήτητα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το χάσμα που χωρίζει την τουριστικά ανεπτυγμένη Κρήτη από την υπανάπτυκτη σε αυτόν τον τομέα Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πριν στεγνώσει το μελάνι, διαβάσαμε στην ιστοσελίδα cretalive.gr την εξής είδηση, που αποδεικνύει γιατί οι Κρητικοί αποκτούν όσα χάνουν οι Μοραΐτες: «Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε να στηρίξει την πρωτοβουλία για σύνταξη μελέτης και διεκδίκηση του έργου υλοποίησης μέσου σταθερής τροχιάς στην Κρήτη. Οι δημοτικές παρατάξεις είχαν ως πρόταγμα διαφορετικές πολιτικές και αντιρρήσεις η καθεμία αναφορικά με την τελική υλοποίηση του έργου και τους στόχους που θα εξυπηρετεί. Ωστόσο όλοι ψήφισαν υπέρ, ώστε να προχωρήσουν και να ενισχυθούν οι διεκδικήσεις της Παγκρήτιας Ανοιχτής Επιτροπής για την Εγκατάσταση Μέσων Σταθερής Τροχιάς στην Κρήτη, καθώς πρόκειται για ένα μέσο γρήγορο, οικολογικό και ασφαλές».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ypodomes.com: «Μιλάμε για τη δημιουργία μιας γραμμής ενός τραμ - τρένου, το οποίο θα συνδέει το Ηράκλειο με το αεροδρόμιο ως η αρχή ενός μέσου που μελλοντικά μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις του νησιού. Ο πρώην δήμαρχος Χανίων και νυν μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης του μέσου Τάσος Βάμβουκας είπε πως σχεδόν όλα τα μεγάλα νησιά της Μεσογείου διαθέτουν τρένο εκτός από την Κρήτη και την Κύπρο, ενώ η Κορσική έχει μέσο σταθερής τροχιάς από τα τέλη του 19ου αιώνα. Παράλληλα παρατήρησε πως “οι προοπτικές του αεροδρομίου είναι να μετακινήσει μέχρι 18 εκατ. επιβάτες ετησίως. Πώς θα μετακινούνται οι επιβάτες και τα καύσιμα από το λιμάνι του Ηρακλείου στο Καστέλι; Στην πρόταση εντάσσεται η συμπερίληψη όλων των μεγάλων πόλεων της Κρήτης. Ο προγραμματισμός μας είναι να πάμε σε όλα τα δημοτικά συμβούλια των νομών της Κρήτης καθώς και του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, για να προωθήσουμε το αίτημά μας και έπειτα να απευθυνθούμε στην ελληνική κυβέρνηση”. Κλειδί στην υπόθεση ανάπτυξης μέσου σταθερής τροχιάς στο νησί της Κρήτης φαίνεται να αποτελεί το ζεστό ενδιαφέρον της Alstom. Η γαλλική πολυεθνική έχει εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον της για το έργο μέσω των Προτάσεων Καινοτομίας ή του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τα σχόλια είναι περιττά. Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου διεκδικεί τρένο στην Κρήτη. Ομόθυμα οι δήμοι της Μεσσηνίας αδιαφορούν για την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή Μεσσήνη - Αερολιμένας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» - Μελιγαλάς - Κυπαρισσία και ασχολούνται (όσο κι όπως ασχολούνται) με τον φωτισμό της Ασπροπουλιάς, την ανάπλαση της πλατείας των Φιλιατρών και την αγροτική οδοποιία στο Καρτερόλι.

lathanasis@gmail.com 

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2023 11:43