Σάββατο, 15 Απριλίου 2023 10:23

Από τον… Κωλοσούρτη στο σύγχρονο Πάσχα

Γράφτηκε από τον

Από τον… Κωλοσούρτη στο σύγχρονο Πάσχα

Τον παλιό καλό καιρό, τότε δηλαδή που το οδικό ταξίδι Αθήνα - Καλαμάτα διαρκούσε 6 ώρες, οι μισοί Μεσσήνιοι πήγαιναν στον Κηφισό για να παραλάβουν τον οβελία από το χωριό και οι άλλοι μισοί έρχονταν στη Μεσσηνία για να κάνουν Πάσχα στο πατρικό ή σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Σήμερα, που σχεδόν κανένας δεν θυμάται τον εφιάλτη του Κωλοσούρτη, οι υπερήλικες «ακρίτες» των μεσσηνιακών χωριών δεν έχουν πλέον γιδοπρόβατα για να στείλουν στα εγγόνια τους, ενώ πολλά από τα δισέγγονα Μεσσήνιων δεν έχουν καμία όρεξη να έρθουν από το Χαλάνδρι για να ανοίξουν τα άδεια σπίτια των προγόνων τους και να ψήσουν δίπλα από τα vegaν εγγόνια του γείτονα, που το 2015 τους έκαναν παρατήρηση για την τσίκνα και την κρεατοφαγία. Για αυτό πλέον οι περισσότεροι Μεσσήνιοι απόδημοι νοικιάζουν δωμάτιο στην Καλαμάτα ή σε άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς της Μεσσηνίας αγωνιώντας μόνο για τη… μαγειρίτσα, που έτσι και αλλιώς έχουν σταματήσει να φτιάχνουν στο σπίτι τους. Την πρώτη χρονιά που νοίκιασαν δωμάτιο στην Καλαμάτα έμειναν νηστικοί το βράδυ της Ανάστασης, γιατί δεν είχαν προβλέψει ότι τα εστιατόρια θα ήταν κλειστά και τα τραπέζια των ξενοδοχείων ρεζερβέ.

Το πάθημα έγινε μάθημα στους επισκέπτες και για αυτό το Μεγάλο Σάββατο το πρωί προμηθεύονται μαγειρίτσα από τα εστιατόρια που κάνουν χρυσές δουλειές σε πείσμα όσων αντιστέκονται στην εμπορευματοποίηση και τον… καπιταλισμό. Μόνο οι αιρετοί που έχουν ξεχαστεί στην εποχή του… Κωλοσούρτη δεν έχουν πάρει χαμπάρι από όσα έχουν συμβεί, γιατί είναι απασχολημένοι με τη διανομή της πίτας των επιδοτήσεων και δεν προλαβαίνουν να ασχοληθούν με τα καθημερινά και τα ανθρώπινα. Για αυτό οι μεν αρνούνται να παραδεχτούν πως οι ψηφοφόροι της συντηρητικής παράταξης προτιμούν ενοικιαζόμενο Airbnb στην Καλαμάτα από το πατρικό τους στο χωριό και οι δε αρνούνται να πιστέψουν ότι οι αντικαπιταλιστές ψηφοφόροι τους αγοράζουν μαγειρίτσα και βαμμένα αυγά από τα πολυεθνικά σούπερ μάρκετ.

Η Μεσσηνία όμως αλλάζει και σίγουρα είναι πολύ καλύτερη από την εποχή που το οδικό ταξίδι για την Αθήνα διαρκούσε 6 ώρες και το σιδηροδρομικό 10 ώρες αν δεν είχε καθυστέρηση ή αντιθέτως κινούμενη αμαξοστοιχία.

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός