Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2023 12:40

400 αναξιοποίητες θέσεις πάρκινγκ στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον

400 αναξιοποίητες θέσεις πάρκινγκ στην Καλαμάτα

Την Παρασκευή το βράδυ πάνω στον πεζόδρομο της Μπενάκη, δίπλα ακριβώς στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, ήταν σταθμευμένα παράνομα 5 αυτοκίνητα.

Προσπερνώντας την προεκλογική ασυδοσία που θυσιάζει τη νομιμότητα στο βωμό της ψηφοθηρίας, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε το εξής: Υπάρχει έλλειμμα θέσεων στάθμευσης στο Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας εξαιτίας των έργων ανάπλασης; Ή τελικώς η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αξιοποιήσει την προίκα που της άφησαν δήμαρχοι, οι οποίοι δεν δίστασαν να συγκρουστούν με την κατεστημένη τάξη πραγμάτων; Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν όντως υπήρχε έλλειμμα θέσεων στάθμευσης (που θα αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει), η Δημοτική Αστυνομία και η Τροχαία οφείλουν να αγνοήσουν τα αιτήματα «ανοχής» και να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο, ο οποίος προστατεύει τους ανίσχυρους από τα θρασίμια και τους «πονηρούς».

Από εκεί και πέρα, όποιος επισκέπτης δεν γνωρίζει ότι κάθε βράδυ υπάρχουν 400 άδειες θέσεις στάθμευσης στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας (ΚΑΚ), προφανώς δεν ευθύνεται ο ίδιος που… συμβάλλει χωρίς λόγο στην κλιματική αλλαγή κόβοντας βόλτες με το αυτοκίνητό του ώσπου να βρει να παρκάρει: Φταίνε αποκλειστικά και μόνο οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών, που ενώ γνώριζαν για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Α7 και την έναρξη των έργων ανάπλασης, δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις 400 θέσεις στάθμευσης της ΚΑΚ και να δημιουργήσουν τουλάχιστον άλλες 100 δυτικά της, απομακρύνοντας τα σταθμευμένα φορτηγά.

Μια δημοτική αρχή που θα ενδιαφερόταν πραγματικά για την αξιοποίηση των 400 θέσεων στάθμευσης της ΚΑΚ θα έβαζε καταρχάς τα πάρκινγκ στους διαδικτυακούς χάρτες (Google, Apple κ.λπ.), ώστε να γνωρίζει ο επισκέπτης την ύπαρξή τους. Στη συνέχεια θα τοποθετούσε ηλεκτρονικούς πίνακες στον κόμβο του περιφερειακού, που θα ενημέρωναν τον επισκέπτη για τις άδειες θέσεις στάθμευσης στην ΚΑΚ. Ειδικά η αξιοποίηση του βορεινού πάρκινγκ θα αναδείκνυε περαιτέρω και την ίδια την Κεντρική Αγορά, που είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας -και το 4ο πιο επισκέψιμο αξιοθέατο (σύμφωνα με την ιστοσελίδα tripadvisor.com) της μεσσηνιακής πρωτεύουσας! Επίσης, θα μπορούσε να υπάρχει λεωφορειακή γραμμή με μίνι μπας για την Πλατεία 23ης Μαρτίου, όπως έχουν προτείνει στο παρελθόν τόσο το Αστικό ΚΤΕΛ όσο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος και Βασίλης Τζαμουράνης.

Ειλικρινά, δεν ξέρω γιατί η δημοτική αρχή Καλαμάτας αφήνει αναξιοποίητες τέτοιες υποδομές, που άλλες πόλεις θα ήθελαν πολύ να αποκτήσουν και δεν μπορούν. Και μη μου πείτε ότι είναι απασχολημένη με τη συλλογή ψήφων, γιατί θα σας απαντήσω ότι και ο Σταύρος Μπένος είχε επανεκλεγεί, αφήνοντας όμως προίκα στην Καλαμάτα και 400 θέσεις στάθμευσης (μεταξύ άλλων)… που η νυν δημοτική αρχή δεν μπορεί να τις αξιοποιήσει

lathanasis@gmail.com

Θανάσης Λαγός