Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2013 19:17

Tελειώνει ο χρόνος ανοχής για την κυβέρνηση Σαμαρά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Tελειώνει ο χρόνος ανοχής για την κυβέρνηση Σαμαρά

 Για όλες τις κυβερνήσεις υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο καμπής το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της ανοχής και την αρχή της κατάρρευσης. Αυτό το σημείο καμπής συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις όταν τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνουν μεγαλύτερα από τα κυβερνητικά ποσοστά σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δώσουν στη μειοψηφία την επικοινωνιακή ώθηση που χρειάζεται για να γίνει κυβέρνηση. 

Σήμερα η κυβέρνηση Σαμαρά βρίσκεται σε ένα τέτοιο σημείο καμπής και αν η πολιτική της δεν αποδώσει το συντομότερο δυνατό ορατούς καρπούς, εντός των επομένων μηνών θα αρχίσει να καταγράφεται πρώτα η δημοσκοπική κατάρρευση και στη συνέχεια η εκλογική. Πιο αναλυτικά: Από τις εκλογές του 2012 έως το τέλος του φετινού καλοκαιριού ο χρόνος κυλούσε υπέρ της κυβέρνησης Σαμαρά επειδή ο μέσος πολίτης δεν ήθελε τίποτα περισσότερο από την παραμονή της Ελλάδας στην προνομιακή ζώνη του ευρώ. Ετσι λοιπόν οι πολίτες έδιναν καθημερινά ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση είτε γιατί δεν έβλεπαν τίποτα καλύτερο στον ορίζοντα, είτε γιατί πίστευαν ότι σύντομα θα έρθουν καλύτερες μέρες. Η κυβέρνηση όμως κατόρθωσε να σπαταλήσει όλο το χρόνο ανοχής που της έδωσαν οι πολίτες, χωρίς να κάνει τίποτα ουσιαστικό. Γι' αυτό πλέον οι πολίτες αρχίζουν να κοιτάνε προς άλλα κόμματα, καθώς διαπιστώνουν καθημερινά αφενός ότι δεν υπάρχει τίποτα… χειρότερο στον ορίζοντα και αφετέρου ότι οι καλύτερες μέρες θα καθυστερήσουν πολλά χρόνια. Ουσιαστικά το μόνο που κατόρθωσε κατά τη διάρκεια της θητείας της η κυβέρνηση Σαμαρά είναι να μετατρέψει το χρόνο από σύμμαχο σε… εχθρό.

Εννοείται βεβαίως ότι ο χρόνος έγινε εχθρός της κυβέρνησης λόγω του… ανύπαρκτου έργου των υπουργών της. Τη μεγαλύτερη ευθύνη από όλους την έχει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, καθώς κατόρθωσε να πείσει όλους τους Ελληνες ότι ενώ είναι άξιος συνομιλητής των Βρυξελλών είναι ταυτόχρονα ανίκανος να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα. Ο κ. Στουρνάρας, όπως όλοι οι πολιτικοί πανεπιστημιακών θερμοκηπίων που δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία, μπορεί να αυξήσει τις πωλήσεις ενός σούπερ μάρκετ αλλά δεν μπορεί να βάλει τάξη στο χάος ενός… μπακάλικου. Δυστυχώς γι' αυτόν -αλλά κυρίως για όλους μας- η Ελλάδα δεν είναι σούπερ μάρκετ. Είναι… μπακάλικο. Ο μόνος που δεν έχει αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι μπακάλικο, είναι ο κ. Στουρνάρας και γι' αυτό συνεχίζει να μιλά με τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών σαν διευθυντής σούπερ μάρκετ. Την ίδια ώρα στο μπακάλικο τα τρωκτικά συνεχίζουν το πάρτι, ενώ ο κ. Στουρνάρας προσπαθεί να βγάλει ξίγκι από την ουρά των… μπακαλόγατων.

Για τις ευθύνες των υπολοίπων υπουργών καλύτερα να μη συζητήσουμε. Ετσι κι αλλιώς στην αρχή της θητείας της πολλοί είχαν επισημάνει ότι η κυβέρνηση Σαμαρά διαθέτει…. δυόμισι ικανούς υπουργούς. Προφανώς εννοούσαν τον κ. Στουρνάρα, που όπως προαναφέραμε είναι ικανός να διοικήσει ευρωπαϊκό σούπερ μάρκετ, και άλλον… ενάμιση υπουργό. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας αποδείχτηκε ικανότερος από όλους τους άλλους, ακόμα αναζητάμε τον… μισό. Το σίγουρο είναι ότι αποδείχτηκε εντελώς ανίκανος ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Αν και προβλήθηκε από πολλά ΜΜΕ ως ικανός, αποδείχτηκε ανίκανος να ανοίξει έστω και ένα επάγγελμα, υπέκυψε στις πιέσεις των παραχωρησιούχων χωρίς να γίνει ακόμα επανεκκίνηση των έργων κατασκευής των οδικών αξόνων και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα απολαύσουμε όλοι μαζί το φιάσκο των κλειστών μαγαζιών, ενώ ο νόμος του κ. Χατζηδάκη προβλέπει να ανοίξουν.

Από τον… καγκελάριο Δημήτρη Αβραμόπουλο δεν περίμενα έτσι και αλλιώς κάτι περισσότερο από το… τίποτα. Αλλωστε το ανύπαρκτο έργο του στο Δήμο Αθηναίων αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για τη μελλοντική του πορεία προς την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τα ίδια ισχύουν και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τι παραπάνω μπορείς να περιμένεις από κάποιον που κουβαλάει στις πλάτες του μια αποτυχημένη συνταγματική μεταρρύθμιση και την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ; Προφανώς μόνο ο ίδιος ξέρει και σίγουρα θα μιλήσει πολλές ώρες για όλα τα υπόλοιπα προκειμένου να μην μας εξηγήσει για ποιο λόγο επιμένει να μας σώσει. Τους υπόλοιπους υπουργούς δεν μπαίνω καν στον κόπο να τους σχολιάσω, γιατί πιστεύω ειλικρινά ότι απλώς θα σπαταλήσω το χρόνο μου και το χώρο της εφημερίδας. Ούτε καν τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα σχολιάσω και θα αφήσω το χρόνο να αποδείξει ότι είναι εξίσου ανίκανος με τον… πατέρα του και την αδερφή του, που πάντα τους έφταιγαν οι άλλοι για όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτοί. Θα σταθώ μόνο στους ανεκδιήγητους υπουργούς της Δημοκρατικής Αριστεράς που στη σύντομη παρουσία τους στην κυβέρνηση, υπερασπίστηκαν με πάθος το κράτος της παρακμής παλεύοντας με όλες τους τις δυνάμεις κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης. Δεν θα τους σχολιάσω. Θα τους ευχηθώ μόνο να βρουν μια άνετη θέση στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, γιατί κανένας στο μέλλον δεν πρόκειται να διαταράξει την ησυχία τους.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα ποσοστά ευθύνης των μελών της, ο χρόνος ανοχής της κυβέρνησης Σαμαρά τελειώνει, γιατί οι πολίτες έχουν αρχίσει να υποψιάζονται ότι οι υπουργοί της δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα στελέχη της αντιπολίτευσης. Αν η υποψία αυτή γίνει βεβαιότητα, θα ξεκινήσει η κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά, αφού οι πολίτες δεν θα έχουν κανένα λόγο για να την ξαναψηφίσουν. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες έδωσαν ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση Σαμαρά επειδή φοβήθηκαν την… κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το χάος που ενδεχομένως θα προκαλούσε. Τώρα οι πολίτες υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν είναι λιγότερο ανίκανη από μια κυβέρνηση Τσίπρα. Και δίνουν την τελευταία ευκαιρία μέχρι να… βεβαιωθούν. 

Θανάσης Λαγός

lathanasis@yahoo.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 16:48

NEWSLETTER