Κυριακή, 08 Δεκεμβρίου 2013 17:59

Της γης οι κολασμένοι στα ελληνικά εργοτάξια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Της γης οι κολασμένοι στα ελληνικά εργοτάξια

Ενώ έχει χυθεί πολύ μελάνι για τα δάνεια της ευημερίας, ελάχιστες αράδες έχουν γραφτεί για τη συμβολή της μαύρης εργασίας των μεταναστών στον πλούτο που παράχθηκε στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. 

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξάρτητα από τις βλακείες που διαδίδουν οι εθνικολαϊκιστές, στην Ελλάδα η ευημερία των 2 τελευταίων δεκαετιών οφείλεται κυρίως i) στην τεχνολογική πρόοδο, ii) στις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ενωση, iii) στα δάνεια και iv) στη φτηνή -συνήθως μαύρη κι ανασφάλιστη- εργασία των μεταναστών.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι τσέπες των Ελλήνων άρχισαν να γεμίζουν με χρήματα από τη στιγμή που ήρθαν στην Ελλάδα οι πρώτοι σκελετωμένοι μετανάστες με τις πλαστικές τσάντες στα χέρια. Οι πεινασμένοι μετανάστες από τις πρώην χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού πλημμύρισαν τα εργοτάξια και τα χωράφια, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη που οδήγησε την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Χιλιάδες Ελληνες εκμεταλλεύτηκαν άγρια εκείνους τους πεινασμένους μετανάστες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για να αποκτήσουν δεύτερο αυτοκίνητο κι εξοχική κατοικία. Και χιλιάδες επιχειρήσεις πολλαπλασιάσαν τα κέρδη τους εξαναγκάζοντας εκείνους τους πεινασμένους μετανάστες να εργαστούν κάτω από άθλιες κι απάνθρωπες συνθήκες.

Την ίδια περίοδο η ελληνική Αριστερά παρακολουθούσε σαστισμένη τις εξελίξεις, αρνούμενη να παραδεχτεί ότι τα παιδιά του σοσιαλισμού πεινάνε κι έρχονται να δουλέψουν στην Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί. Εννοείται βεβαίως ότι η ελληνική Αριστερά ούτε μπόρεσε ούτε ενδιαφέρθηκε να προσεγγίσει εκείνους τους μετανάστες, γιατί θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο να μιλάς για... σοσιαλισμό σε όσους καταστράφηκαν από τον υπαρκτό σοσιαλισμό. Γι' αυτό προτίμησε να συνεχίσει να μιλάει για σοσιαλισμό σ' αυτούς που εκμεταλλεύονταν τους κολασμένους του υπαρκτού σοσιαλισμού. Γι' αυτό δεν είπε ποτέ ότι στην αναδιανομή του εισοδήματος πρέπει να πάρουν μέρος και οι κολασμένοι μετανάστες από τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Γι' αυτό ζητούσε πάντα μεγαλύτερους μισθούς για τους Ελληνες, "ξεχνώντας" ότι στην Ελλάδα δουλεύουν σκληρά τόσοι μετανάστες.

Δεν ήταν φυσικά μόνο η ελληνική Αριστερά που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Και η ελληνική Δεξιά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να μην ισχύσουν στην Ελλάδα οι αρχές του Διαφωτισμού αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα - επιτρέποντας έτσι την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών. Και η ελληνική Δεξιά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να διαχωρίσει τους μετανάστες σε Αλβανούς και Βορειοηπειρώτες, αλλά όταν διαπίστωσε ότι όλοι πεινάνε εξίσου, τους εκμεταλλεύτηκε όλους... ισότιμα με τον πιο άγριο τρόπο. Και η ελληνική Δεξιά έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να δείξει στα παιδιά του υπαρκτού σοσιαλισμού πως και στον καπιταλισμό οι νόμοι δεν ισχύουν για όλους, καθώς κάποιοι είναι πιο… ίσοι από τους υπόλοιπους.

Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να γραφτεί ότι εκείνη ακριβώς την εποχή σπάρθηκαν τα χωράφια του εθνικολαϊκισμού, τα οποία θερίζει σήμερα η Χρυσή Αυγή. Με άλλα λόγια: Τότε οι Ελληνες έμαθαν ότι είναι απολύτως ηθικό να εκμεταλλεύεσαι μετανάστες είτε για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου είτε για να πλουτίσεις. Ετσι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα οι περισσότεροι θεωρούν ότι είναι "αναπόφευκτη" η εκμετάλλευση των μεταναστών και ότι είναι μάλλον "λογικό" να δουλεύουν οι ξένοι ανασφάλιστοι για ένα κομμάτι ψωμί.

Στο πλαίσιο της ίδιας "λογικής", οι περισσότεροι ακόμα και σήμερα θεωρούν απολύτως φυσιολογικό οι Ελληνες να αμείβονται για την ίδια εργασία με περισσότερα χρήματα από τους αλλοδαπούς. Και φυσικά πολλοί ζητούν από την Αστυνομία να κάνει τα στραβά μάτια και να μην εφαρμόζει αυστηρά το νόμο για το εργόσημο. Εννοείται βεβαίως ότι αυτοί που ζητούν "ελαστικό εργόσημο" είναι οι ίδιοι που αναρωτιούνται για τις αιτίες που οδηγούν σε αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής. Αύριο ενδεχομένως να θεωρούν και τη Χρυσή Αυγή… μετριοπαθές κόμμα - αλλά σε κάθε περίπτωση, η φαντασιακή (και συχνά ηλίθια) θεώρηση της κοινωνίας, των σχέσεων και της πολιτικής ωφελεί μόνο τους θεωρητικούς του... φανταστικού, ενώ ζημιώνει όσους βιώνουν στο πετσί τους τη σκληρή πραγματικότητα της μαύρης εργασίας. Ετσι λοιπόν και οι εθνικολαϊκιστές απαιτούν αύξηση μισθών για τους Ελληνες, αλλά ζητούν από την Πολιτεία να κλείσει τα μάτια για να συνεχιστεί η ανασφάλιστη μαύρη εργασία σε βάρος των μεταναστών.

Κλείνοντας το σημερινό άρθρο οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν όλοι οι Ελληνες άγρια τους μετανάστες. Πολλοί μάλιστα τους πρόσφεραν στέγη, τροφή και μια ζεστή αγκαλιά στις δύσκολες στιγμές. Για την ακρίβεια, οι λιγότερο προνομιούχοι Ελληνες αγκάλιασαν με μεγαλύτερη ευκολία τους μετανάστες. Αντίθετα, πολλοί Ελληνες μεσοαστοί και μεγαλοαστοί εκμεταλλεύτηκαν στυγνά τους μετανάστες - αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά πως ούτε ο πλούτος ούτε η ανώτερη εκπαίδευση βάζουν χαλινάρι στην απληστία.

Οφείλουμε επίσης να τονίσουμε ότι η στάση της Αριστεράς απέναντι στους μετανάστες άλλαξε όταν ήρθαν κολασμένοι από τις χώρες του καπιταλισμού, καθώς μπορούσε πια να μιλήσει για σοσιαλισμό στους Ινδούς, τους Πακιστανούς και γενικώς σ' όλους τους πεινασμένους της γης που δεν έχουν γνωρίσει την πείνα του υπαρκτού σοσιαλισμού. Τελευταίως μάλιστα ακόμα και η συστημική Δεξιά αλλάζει στάση, αν και πριν τις εκλογές ο πρωθυπουργός μιλούσε "για ανακατάληψη των πόλεων". Ομως ακόμα και σήμερα άλλα λένε οι ηγεσίες των κομμάτων κι άλλα πιστεύουν τα μικρομεσαία στελέχη και οι οπαδοί τους. Γι' αυτό και όλοι στην περιφέρεια ζητούν ελαστική εφαρμογή του εργόσημου.

Ετσι κι αλλιώς ο εθνικολαϊκισμός δεν έχει... γεωγραφικό πολιτικό όριο. Της γης τους κολασμένους τούς εκμεταλλεύονται όλοι. Δεξιοί κι αριστεροί υπερπατριώτες συμπληρώνουν το εισόδημά τους με τον ιδρώτα και το αίμα των μεταναστών.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 11:37

NEWSLETTER