Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 21:00

Στο Ηράκλειο τρέχουν, στην Καλαμάτα αργούν

Γράφτηκε από τον

Στο Ηράκλειο τρέχουν, στην Καλαμάτα αργούν

Χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε μέτρα βελτίωσης των υποδομών του Αεροδρομίου Ηρακλείου, επισημαίνοντας «ότι με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία αεροπορικής κίνησης το Αεροδρόμιο Ηρακλείου θα ξεπεράσει το περσινό ιστορικό ρεκόρ κίνησης επιβατών για το 2024.

Μέχρι τέλη Ιουνίου η μέση αύξηση της επιβατικής κίνησης του ΚΑΗΚ ήταν περίπου 11%, ενώ η εκτίμηση είναι ότι θα ξεπεράσει τους 9.200.000 επιβάτες μέχρι το τέλος του χρόνου, εδραιώνοντας τον ΚΑΗΚ ως τον δεύτερο μεγαλύτερο αερολιμένα της χώρας σε επιβατική κίνηση. Ο Κρατικός Αερολιμένας Ηρακλείου (ΚΑΗΚ) για ακόμη μια χρονιά παρουσιάζει αύξηση της επιβατικής κίνησης, η οποία πλέον υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 60% τη μέγιστη ονομαστική χωρητικότητα του αεροδρομίου τους θερινούς μήνες. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο αερολιμένας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε οι παλαιές και υπερκορεσμένες υποδομές, που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια κόπωσής τους, να συντηρούνται και να εκσυγχρονίζονται διαρκώς μέχρι τη λειτουργία του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι τον Φεβρουάριο του 2027».

Διαβάσαμε επίσης χθες στην ιστοσελίδα neakriti.gr: «Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του νέου  Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης (ΔΑΗΚ), που θα αποτελέσει καταλύτη για το νησί, τον τουρισμό και τις υποδομές - μεταφορές, αλλά και «διάδρομο» προσέλκυσης επενδυτών, επιβατών, υπηρεσιών/προϊόντων από τις γύρω περιοχές μέχρι και την Ασία (Ινδία και όχι μόνο), με την πρόοδο να ξεπερνά το 35%».  Θα ήμασταν πραγματικά αφελείς αν πιστεύαμε ότι κάποια κυβέρνηση θα αφήσει τον «γάμο» του Ηρακλείου (με τους 9,2 εκατ. επιβάτες), για να ασχοληθεί με τα «πουρνάρια» της Καλαμάτας των (0,3 εκατ. επιβατών). Μόνο οι αφελείς ντόπιοι Πελοποννήσιοι πιστεύουν τους υπουργούς, που υπόσχονται ίση μεταχείριση των άνισων προορισμών.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ανησυχητική ούτε η βελτίωση των υποδομών του υπάρχοντος Αεροδρομίου του Ηρακλείου ούτε η ταχύτητα κατασκευής του νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι. Ανησυχητική είναι η νέα καθυστέρηση στον διαγωνισμό παραχώρησης του Αερολιμένα Καλαμάτας, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει πως θα έχουμε δεσμευτικές προσφορές εντός του Ιουνίου και τελικώς το χρονοδιάγραμμα αποδείχθηκε ιδιαίτερα αισιόδοξο για ακόμα μια φορά. Ανησυχητική είναι επίσης η σιωπή της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας του νομού, που ενώ βλέπει τα χρόνια να περνούν, δεν βγάζει μιλιά για να μην στενοχωρηθούν οι υπουργοί. Προτιμούν να στενοχωρούν τους Μεσσήνιους και να τους στέλνουν μετανάστες σε Περιφέρειες με υψηλότερους μισθούς.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός