Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024 14:34

Τέσσερα χρόνια μετά θυμήθηκαν τις κάμερες

Γράφτηκε από τον

Τέσσερα χρόνια μετά θυμήθηκαν τις κάμερες

Το άρθρο μου με τίτλο «Κάμερες ασφαλείας σε δρόμους και αστυνόμους» δημοσιεύτηκε στην «Ε» στις 17 Ιανουαρίου 2020, μία μέρα πριν την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα.

Υποστηρίζοντας ότι μόνο με χρήση καμερών ασφαλείας μπορεί να γίνει πραγματική αστυνόμευση, έγραφα μεταξύ άλλων στο άρθρο: «Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου από την εκάστοτε ηγεσία των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, είναι αδύνατη η αστυνόμευση των 360 οικισμών της Μεσσηνίας χωρίς τη χρήση ψηφιακών μέσων. Τα χωριά και οι πόλεις, όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά όλης της Ελλάδας, θα αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια αν στους δρόμους τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας, όπως σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Με χαρά άκουσα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ανακοινώνει πριν λίγες μέρες ότι θα τοποθετηθούν κάμερες στις στολές των κρανοφόρων, προκειμένου να περιοριστούν τα περιστατικά αυθαιρεσίας κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων.

Θα χαρώ εξίσου αν τοποθετηθούν κάμερες σε όλα τα περιπολικά και σε όλους τους αστυνομικούς που περιπολούν και ελέγχουν πολίτες. Θα αισθανθώ όμως πολίτης ενός σύγχρονου ασφαλούς κράτους μόνο αν τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας σε όλους τους δρόμους. Έτσι και αλλιώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιστρέψει τουλάχιστον η κυκλοφοριακή νομιμότητα στους δρόμους της Ελλάδας. Μέχρι τότε οι διαρρήκτες, οι απατεώνες και οι ληστές θα θεωρούν (όχι άδικα) την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι, καθώς θα βλέπουν καθημερινά στο δρόμο οδηγούς να περνούν με κόκκινο, να πορεύονται ανάποδα σε μονόδρομους και να οδηγούν μηχανές χωρίς κράνος».

Τέσσερα χρόνια αργότερα και μετά την προχθεσινή επίσκεψη του κ. Χρυσοχοΐδη στην Καλαμάτα το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας ξεκινά με την είδηση: «Την επέκταση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης με κάμερες που θα τοποθετηθούν σε συνεργασία με τους δημάρχους Καλαμάτας και Μεσσήνης, σε περιοχές όπου καταγράφεται εγκληματική δραστηριότητα, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης».

Πριν βιαστεί η κυβερνητική φρουρά να πει «κάλλιο αργά, παρά ποτέ» ρωτάμε: Έπρεπε να χαθούν τέσσερα χρόνια, για να διαπιστώσει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση χωρίς κάμερες; Γιατί θα μπουν κάμερες ασφαλείας μόνο στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης; Στην υπόλοιπη Μεσσηνία δεν κινδυνεύει η ζωή και η περιουσία των κατοίκων; Εννοείται ότι δεν περιμένουμε απαντήσεις. Περιμένουμε να δούμε σε πόσα χρόνια θα λειτουργήσουν οι κάμερες που ανακοίνωσε ο υπουργός.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αλληλοβραβεύονται στο σαλόνι του… Τιτανικού