Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 11:12

Το προπατορικό αμάρτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας

Γράφτηκε από τον

Το προπατορικό αμάρτημα της Ελληνικής Δημοκρατίας

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον από πέρυσι τη«μάχη της ξαπλώστρας» και ειλικρινά αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση έχει πραγματική πρόθεση να εφαρμόσει τον νόμο ή αν απλώς ρίχνει επικοινωνιακά πυροτεχνήματα αδιαφορώντας για τις ουσιαστικές συνέπειες της εφαρμογής του.

Προφανέστατα και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της προσπάθειας, θα είχα πειστεί για τις κυβερνητικές προθέσεις αν αυτή δεν περιοριζόταν στο κυμοθάλασσο και επεκτεινόταν τόσο στις πλατείες, που έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα όσο και στους δρόμους, όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, επειδή η Τροχαία δεν μπορεί να επιβάλει την τάξη. Εννοείται ότι θα ήμουν αισιόδοξος και για το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών αν οι κοινωνικοί εταίροι απαιτούσαν την απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου, αντί να διεκδικεί ο καθένας για τον εαυτό του εξαιρέσεις, παρατάσεις και προνομιακή μεταχείριση.

Ο νόμος στην Ελλάδα όμως δεν εφαρμόστηκε απαρέγκλιτα ποτέ, αφού η εκάστοτε κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με στόχο αφενός να ενισχύσει τα πελατειακά δίκτυα που την στηρίζουν και αφετέρου για να τιμωρήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Εννοείται ότι τον νόμο αλά καρτ εφάρμοσαν στην Ελλάδα και όλες οι στρατιωτικές δικτατορίες που δίωκαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους για ψύλλου πήδημα, ενώ άφηναν τους χειροκροτητές τους να σηκώνουν αυθαίρετα στο κυμοθάλασσο. Οι δημοκρατικές κυβερνήσεις μπορεί να μην διώκουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους για ψύλλου πήδημα, αλλά ακυρώνουν στην πράξη τους νόμους και το κράτος δικαίου διορίζοντας μόνο ψηφοφόρους τους στο… Μουσείο της Ακρόπολης. Προφανώς θεωρούν το ρουσφέτι πυλώνα της οικονομικής ανάπτυξης και μετά αναρωτιούνται για τις αιτίες της χρεοκοπίας.

Εννοείται ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί φορτώνουν το… προπατορικό αμάρτημα στους «ανώριμους πολίτες», που ζητούν ρουσφέτια αντί να ενδιαφέρονται για το δημόσιο συμφέρον. Και πράγματι οι περισσότεροι πολίτες είναι καχύποπτοι και δεν εμπιστεύονται κανέναν άλλο θεσμό πλην της οικογένειάς τους. Οι ενώσεις οικογενειών λειτουργούν ως μικρές κοινότητες, που θέτουν το τοπικό συμφέρον πάνω από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον και με τη βοήθεια της Εκκλησίας καταλαμβάνουν όλους τους τομείς, από τον χώρο της υγείας μέχρι τον τομέα της δικαιοσύνης. Για αυτό ακόμα και για τη σειρά προτεραιότητας στα χειρουργεία γίνονται ρουσφέτια από πολιτικούς, συγγενείς, κοντοχωριανούς και εκπροσώπους των μητροπόλεων στα Δ.Σ. των νοσοκομείων.

lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2024 11:12