Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 17:04

Για την τιμή της πατάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Για την τιμή της πατάτας

Από τότε που παρέδιδα φροντιστηριακά μαθήματα οικονομίας τη δεκαετία του 1990 παρακολουθούσα με ενδιαφέρον τα ρεπορτάζ των μελλοντικών μου συναδέλφων στην “Ε” για τις τιμές και την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων.

Θυμάμαι λοιπόν τους πατατοπαραγωγούς της Μεσσηνίας να διαμαρτύρονται άλλοτε για τον κακό καιρό, άλλοτε για τη χαμηλή τιμή και άλλοτε για τη χαμηλή παραγωγή. Ομως παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να καλλιεργούν πατάτες και δεν χρειάζεται να έχεις διδακτορικό στην αγροτική οικονομία για να αντιληφθείς ότι είναι συμφέρουσα η παραγωγή και για αυτό δεν την εγκαταλείπουν. Εννοείται βεβαίως ότι οι πατατοπαραγωγοί δεν θα γίνουν κροίσοι καλλιεργώντας τα χωράφια τους. Οπως αποδεικνύεται όμως στην πράξη εξασφαλίζεται ένα ικανοποιητικό εισόδημα που επιτρέπει τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. Από εκεί και πέρα οι διαμαρτυρίες είναι αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας για αύξηση του εισοδήματος και είναι κάτι παραπάνω από θεμιτές όταν οι αγρότες αναγκάζονται να συναλλαγούν με το γνωστό κράτος - μπαταχτσή που ψάχνει για εκλογική πελατεία. 

Με άλλα λόγια: Οι πατατοπαραγωγοί της Μεσσηνίας επιδιώκουν να αποκτήσουν το μεγαλύτερο δυνατό εισόδημα και κανένας δεν μπορεί να τους κατηγορήσει για αυτό. Αντιθέτως πρέπει να τους συγχαρεί επειδή έχουν προσαρμόσει την παραγωγική τους δραστηριότητα στα ελληνικά δεδομένα κατορθώνοντας να κατακτήσουν ένα σημαντικό τμήμα της αγοράς. Το πρόβλημα για αυτούς θα ξεκινούσε μόνο αν έπαιρναν στα σοβαρά όσα υποστήριζαν οι “εναλλακτικοί” οικονομολόγοι που είχαν ενθουσιαστεί πριν λίγα χρόνια με το… κίνημα της πατάτας και προέβλεπαν τότε το τέλος των μεσαζόντων και των πολυεθνικών. Σε πείσμα των “εναλλακτικών”, η αγορά επιβίωσε και για αυτό οι πατατοπαραγωγοί συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους και τη θεμιτή γκρίνια που αποσκοπεί όπως εξηγήσαμε στην αύξηση του εισοδήματός τους. Το μόνο που χρειάζεται για να συνεχίσουν την παραγωγή πατάτας είναι να μην πάρουν στα σοβαρά και όσους πιστεύουν ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά αν το κράτος αναλάβει να συντονίσει την παραγωγική δραστηριότητα με μελέτες και πενταετή προγράμματα. Ετσι και αλλιώς οι αγρότες ξέρουν περισσότερα για την τιμή της πατάτας από όσα γνωρίζουν οι απολογητές των αποτυχημένων κολχόζ της Σοβιετικής Ενωσης που εσχάτως προσπαθούν να μας πείσουν για τα δεινά της αγοράς. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 16:37

NEWSLETTER