Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 11:40

Το άστρο του Τσίπρα αρχίζει να θαμπώνει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(7 ψήφοι)

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η κυβέρνηση έστελνε στους Ελληνες μηνύματα αισιοδοξίας προαναγγέλλοντας συμφωνία με τους δανειστές εντός του Μαΐου. Αυτό το Σαββατοκύριακο τόσο τα μηνύματα των δανειστών όσο και τα μηνύματα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Ειλικρινά δεν ξέρω αν το επόμενο Σαββατοκύριακο θα είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι.

Είμαι απολύτως σίγουρος ότι ο βασικός κορμός του εκλογικού σώματος παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις καθώς βλέπει το πολιτικό άστρο του Αλέξη Τσίπρα να θαμπώνει, χωρίς να φαίνεται εναλλακτική πηγή φωτός στον ορίζοντα. Ηδη κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα πολλοί ιδιώτες που ενώ το Δημόσιο τους χρωστάει ευρώ φοβούνται ότι στο τέλος θα πάρουν… μεταχρονολογημένες επιταγές με απροσδιόριστη ημερομηνία πληρωμής. Την ίδια στιγμή τα φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους καθώς φοβούνται ότι σύντομα θα πάρουν έναντι επειδή η κυβέρνηση δεν θα έχει χρήματα να πληρώσει ολόκληρες τις συντάξεις και τους μισθούς. Σε κάθε ευκαιρία λοιπόν μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στέλνουν δημοσκοπικά μηνύματα προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν θα δεχθούν περαιτέρω μείωση του πραγματικού τους εισοδήματος και ότι όποιος ονειρεύεται να πληρώσει με δραχμές καλό θα είναι να ετοιμάζει παράλληλα και την απολογία του για το ειδικό δικαστήριο.

Ουσιαστικά οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και πολλοί  μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ επειδή πίστεψαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαπραγματευτεί καλύτερα από τους προκατόχους του και ότι θα αποσπάσει νέα δάνεια με καλύτερους όρους αποπληρωμής. Η πλειοψηφία αυτών των ψηφοφόρων δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ούτε ένα ευρώ στο βωμό του “σοσιαλισμού” ή ενός “μελλοντικού παραδείσου”. Η μεσαία τάξη θέλει ευρώ “εδώ και τώρα”, και αλίμονο σε όποιον επιχειρήσει νέες περικοπές στο όνομα μελλοντικών αυξήσεων. Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν δίστασαν να συρρικνώσουν το λατρεμένο τους ΠΑΣΟΚ επειδή τόλμησε να τους πει ότι πρέπει να ξεχάσουν τη φράση “λεφτά υπάρχουν”.

Βεβαίως υπάρχει και ο πρωτογενής πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύεται ρήξη με τον καπιταλισμό και δημιουργία σοσιαλιστικού θύλακα στο χωροχρόνο. Ειδικότερα και σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συνταξιούχων, των δημοσίων υπαλλήλων και των επιχειρηματιών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία των κομματικών στελεχών φλερτάρει με την ιδέα της ρήξης και είναι έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο στον καπιταλισμό και το ευρώ. Μέχρι στιγμής κανένας δεν γνωρίζει αν των επαναστατών θα ηγηθεί ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης ή αν θα του κλέψει τη δόξα η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν αποκλείεται όμως τελικώς να… τριχοτομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να δημιουργηθούν δύο νέα κόμματα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επιλογές του πρωθυπουργού που έτσι και αλλιώς έχουν περιοριστεί δραματικά. Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι αν επιλέξει το δρόμο της ρήξης, θα χάσει αμέσως την υποστήριξη  2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων και 750.000 δημοσίων υπαλλήλων που θέλουν σταθερότητα και σιγουριά. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με χιλιάδες αγανακτισμένους που μπροστά τους οι προηγούμενες διαδηλώσεις θα μοιάζουν με παρέλαση προσκόπων. Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο κ. Τσίπρας επιλέξει να συμφωνήσει με τους εταίρους, θα έρθει σε σύγκρουση με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τότε και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα χάσει τη δεδηλωμένη και το… κόμμα, αν δεν πάει αμέσως σε εκλογές με λίστα που δεν θα περιλαμβάνει τους αντάρτες. Κανένας όμως δεν γνωρίζει αν το εκλογικό σώμα θα ψηφίσει τις νέες λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα “χαρίσει” στο κόμμα μονοψήφια ποσοστά. Από την άλλη υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι η εξουσία είναι γλυκιά και ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αν και με βαριά καρδιά τελικώς θα την ψηφίσουν. Η εξουσία όμως είναι γλυκιά όταν υπάρχουν λεφτά. Οταν κάνει περικοπές είναι δυσβάστακτη και όσοι την ασκούν νοσταλγούν την αμεριμνησία του 3%. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας ίσως επιχειρήσει να παραδώσει την κυβέρνηση σε τεχνοκράτες για να σώσει το κόμμα του. Είναι και αυτή μια λύση για να μείνουν οι τράπεζες ανοιχτές ακόμα και αν σβήσει το άστρο του αριστερού πρωθυπουργού. Ετσι και αλλιώς τα άστρα των αντιπάλων του έχουν σβήσει εδώ και πολύ καιρό. Αν διατηρήσει το θαμπό φως του κομματικού αρχηγού ίσως καταφέρει στο μέλλον να κυβερνήσει με καλύτερες προϋποθέσεις και με περισσότερα δανεικά.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαϊος 2015 11:44