Πέμπτη, 21 Μαϊος 2015 18:03

Δίκτυο πεζοδρόμων στην παραλιακή ζώνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Δίκτυο πεζοδρόμων  στην παραλιακή ζώνη

Κάποιοι πιστεύουν ότι για να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοδρόμων αρκεί να μπουν δύο μπάρες και να απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο. Υπάρχουν όμως και άλλοι που σκέπτονται και ενεργούν με πολύ διαφορετικό τρόπο δημιουργώντας πραγματικά δίκτυα πεζοδρόμων. 

 Κάπως έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ο Strøget στην Κοπεγχάγη. Αντιγράφω από το Διαδίκτυο: «Ο Strøget δεν είναι απλά ένας μεγάλος πεζόδρομος, αλλά ο μεγαλύτερος εμπορικός πεζόδρομος στην Ευρώπη και σίγουρα ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς θα μπορούσαν και οι ελληνικές πόλεις να λύσουν προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, την μόλυνση και την υποβάθμιση του κέντρου. Οι Δανοί είναι πολύ περήφανοι για αυτόν τον μεγάλο πεζόδρομο, καθώς όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια για την πεζοδρόμηση, το 1962, ήταν μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα. Είχε μάλιστα τρομάξει αρκετό κόσμο, με κάποιους να πιστεύουν ότι οι Δανοί δεν έχουν τη νοοτροπία της ζωής στο πεζοδρόμιο και άλλους να φοβούνται ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων θα τρομάξει τις επιχειρήσεις, οι οποίες και θα τραπούν σε φυγή από το κέντρο. Τελικά αποδείχτηκε ότι οι φόβοι ήταν λανθασμένοι και η επιτυχία του πεζόδρομου ήταν τεράστια, με τα μαγαζιά, τα καφέ, τον τουρισμό και την ζωή στο δρόμο να ζωντανεύουν. Η προσπάθεια συνεχίστηκε και ο πεζόδρομος επεκτάθηκε και άλλο το 1973, το 1980 και το 1992, με αποτέλεσμα από τα 15.800 τ.μ. το 1962, σήμερα το πεζοδρομημένο κομμάτι του κέντρου να αγγίζει τα 100.000 τ.μ. και την πόλη να βάζει στόχο να γίνει η πιο πράσινη πόλη του πλανήτη».

Οι Δανοί λοιπόν ξεκίνησαν την πεζοδρόμηση το 1962 και μισό αιώνα μετά ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας θα συζητήσει με τους ταξιτζήδες και το αστικό ΚΤΕΛ για το αν θα μπουν μπάρες στη Ναυαρίνου. Είναι προφανές ότι δεν έχει καταλάβει το θέμα, αλλά είμαι επίσης σίγουρος ότι δεν χρειάζεται να ακούσει άλλα επιχειρήματα γιατί είναι πεπεισμένος ότι τα ξέρει όλα. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι είναι λάθος να μιλάμε για πεζοδρόμηση μόνο της Ναυαρίνου γιατί σε αυτή την περίπτωση απλώς θα μεταφερθεί η κίνηση στην Σανταρόζα στην Κορώνης  και στους κάθετους δρόμους. Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για πεζοδρομήσεις στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας ώστε να αξιοποιηθούν και εμπορικά οι υπόλοιποι δρόμοι της περιοχής. Κλείνοντας επαναλαμβάνω την πρόταση για δημιουργία πάρκινγκ με ΣΔΙΤ στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου. Συγκεκριμένα ο ιδιώτης που θα κατασκευάσει με ΣΔΙΤ το νέο αθλητικό κέντρο στην Αγία Τριάδα, θα πρέπει να κατασκευάσει και πάρκινγκ στο σημερινό Δημοτικό Στάδιο και να αναλάβει την εκμετάλλευσή του.

 Μεγάλες ιδέες; Οι Δανοί τις υλοποίησαν από το 1962. Στην Ελλάδα γράφουν ιστορία οι… Γουλιμήδες. 

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Μαϊος 2015 18:10

NEWSLETTER