Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 18:07

Το Central Park της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Το Central Park  της Καλαμάτας

Η Ανθοκομική Εκθεση δίνει την ευκαιρία σε πολλούς Μεσσήνιους αλλά και επισκέπτες της Καλαμάτας, όχι μόνο να γνωρίσουν το Πάρκο Σιδηροδρόμων, αλλά και να αναρωτηθούν γιατί παραμένει αναξιοποίητο αυτό το στολίδι της πόλης. 

 

Δυστυχώς, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δεν έχει πειστεί ακόμα για την... ανάγκη ύπαρξης του πάρκου - και αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, είναι σίγουρο πως θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμποδίσει τη δημιουργία του. Είμαι σίγουρος ότι έχει αμφιβολίες και για την ανάγκη ύπαρξης του Central Park στη Νέα Υόρκη, αλλά από ταπεινότητα και μόνο δεν έχει εκφράσει τις απόψεις του για το τόσο εκτεταμένο πράσινο που απειλεί τους ουρανοξύστες της αμερικανικής μεγαλούπολης.

Ετσι κι αλλιώς, για τους περισσότερους πολιτικούς αξία έχει μόνο ό,τι αποδίδει ψήφους στην κάλπη - και στην Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ελάχιστοι πολίτες θα επιλέξουν δήμαρχο επειδή αναβάθμισε ένα πάρκο ή επειδή δεν καταστρέφει το περιβάλλον με χωματερές. Επίσης, ελάχιστοι Ελληνες θα πάνε για περίπατο ή τζόγκινγκ σ' ένα πάρκο, ενώ ακόμα λιγότεροι θα περάσουν στο πάρκο μια ημέρα μαζί με την οικογένειά τους. Δυστυχώς -και για πολλούς λόγους που είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σε ένα άρθρο- τα δημόσια δωρεάν αγαθά είναι απαξιωμένα στην Ελλάδα, και οι πολίτες εκτιμούν μόνο ό,τι πληρώνουν με... δανεικά.

Κάποια στιγμή όμως θα τελειώσει οριστικά η εποχή της δανειακής ευημερίας, και τότε ιεραρχώντας διαφορετικά τις ανάγκες μας θα συζητήσουμε σοβαρά για την αξιοποίηση του Πάρκου Σιδηροδρόμων. Τότε και μόνο τότε θα συζητήσουμε σοβαρά τη δυνατότητα δημιουργίας στο πάρκο ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου για τα μεσσηνιακά αγροτικά προϊόντα. Τότε θα αντιληφθούμε γιατί είναι σημαντικό οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να μπορούν να δοκιμάζουν ελιές, λάδι, σύκα, σταφίδες και φρέσκα λαχανικά Μεσσήνιων παραγωγών. 

 

Και μόνο τότε θα καταλάβουμε γιατί σπαταλήθηκαν αδίκως τόσα χρήματα για την ανάπλαση του δυτικού πεζοδρομίου της Φαρών.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός