Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 17:04

Οι... άρχοντες τα μαλώματα τα 'χουν για πανηγύρια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι... άρχοντες τα μαλώματα τα 'χουν για πανηγύρια

Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης απέδειξαν μπροστά στις κάμερες ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα συνεννόησης... ούτε για τα σκουπίδια. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά πρέπει να παραδεχτούμε όχι μόνο ότι είμαστε περισσότερο Βαλκάνιοι και λιγότερο Ευρωπαίοι, αλλά και ότι δύσκολα μπορούμε να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα. 

Με απλά λόγια: Οι άρχοντες τα μαλώματα τα 'χουν για πανηγύρια, αλλά εδώ και δυο δεκαετίες δεν μπορούν να κλείσουν τις χωματερές και να διαχειριστούν τα σκουπίδια. Από την άλλη, οι πολίτες ενδιαφέρονται αποκλειστικά και μόνο να μην εγκατασταθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο χωριό τους - και για τίποτε άλλο. 

Κατά τα λοιπά, στον χθεσινό καβγά τυπικά έχει δίκιο ο Τατούλης, γιατί είναι δύσκολο να ακυρωθεί ένας διαγωνισμός ακόμα κι αν έχει τους χειρότερους όρους του κόσμου. Αρμόδια για την ακύρωση του διαγωνισμού είναι τα δικαστήρια και κανένας άλλος. Ουσιαστικά όμως, η περιφερειακή αρχή έχει προκηρύξει έναν προβληματικό διαγωνισμό, μη έχοντας χωροθετήσει τις μονάδες επεξεργασίας, και με οικονομικούς όρους που συμφέρουν μονάχα την πλειοδότρια εταιρεία. 

Ετσι, δεν αποκλείεται τα αρμόδια δικαστήρια να ακυρώσουν τη χωροθέτηση ή τους οικονομικούς όρους, και μετά την ακύρωση να ξεκινήσει μια νέα ατέρμονη κι αδιέξοδη διαδικασία. Στην αντίθετη περίπτωση, αν και όταν δημιουργηθούν οι μονάδες διαχείρισης με το τωρινό πλαίσιο, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα τη διαχείριση των σκουπιδιών. 

Στην άλλη όχθη, οι κυβερνητικοί εταίροι χάνουν το όποιο δίκιο έχουν, κάθε φορά που “μαστιγώνουν” τον ιδιωτικό τομέα προβάλλοντας παράλληλα... μαγικές συνταγές για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ακούμε λοιπόν πάλι για νέο εθνικό σχέδιο, για ανακύκλωση, για κομποστοποίηση και άλλα ωραία, που όμως τα έχουμε ξανακούσει στο παρελθόν, από όλους όσοι κοσκίνιζαν γιατί δεν ήθελαν ή δεν ήξεραν να ζυμώσουν. 

Ειλικρινά, θα ήθελα να πιστέψω όσους υπόσχονται νέο σχεδιασμό, αλλά δεν μου το επιτρέπει η... εμπειρία που έχω αποκτήσει ακούγοντας τόσα χρόνια πολιτικούς να μιλάνε ακατάληπτα για ανεφάρμοστες ιδέες. Το μόνο που πιστεύω πια είναι ότι η ελληνική πολιτική ελίτ είναι ανίκανη να οδηγήσει την Ελλάδα απ' τα Βαλκάνια στην Ευρώπη. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 17:04

NEWSLETTER