Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2015 19:22

Το μαρτύριο της αγωνίας για την πορεία της διαπραγμάτευσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Η συνεχής εναλλαγή αισιόδοξων και απαισιόδοξων μηνυμάτων αναφορικά με την υπογραφή μιας συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για το τρίτο μνημόνιο, κοντεύει να μας τρελάνει και πλέον ολοένα και περισσότεροι είναι έτοιμοι να δεχτούν οτιδήποτε θα βάλει τέλος σε αυτήν τη διαρκή αγωνία.

Ειλικρινά δεν ξέρω αν αυτό το σίριαλ είναι… προμελετημένο προκειμένου να αποδεχτούν οι Ελληνες μια επώδυνη συμφωνία ή μια χρεοκοπία, αλλά οι διαπραγματευτές θυμίζουν έντονα τον καλό και τον κακό χωροφύλακα που ζητούν από τον ανακρινόμενο να ομολογήσει για να σταματήσει το μαρτύριο της ανάκρισης. Ολα δείχνουν ότι οι “ανακρινόμενοι” μετά από 5 χρόνια ύφεσης και 4 μήνες εξαντλητικού διαλόγου, είναι έτοιμοι να υπογράψουν σε μια λευκή κόλλα χαρτί, χωρίς να γνωρίζουν αν συμφωνούν με ένα νέο μνημόνιο ή με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπάρχουν βεβαίως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η εναλλαγή των αισιόδοξων και απαισιόδοξων μηνυμάτων οφείλεται απλώς στην ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου να αντιληφθεί τα όσα της λένε οι δανειστές και ότι τελικώς θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία λόγω ασυνεννοησίας. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης εστιάζουν στα non paper του Μαξίμου τονίζοντας ότι εδώ και πολύ καιρό έχουν σταματήσει να δίνουν “ανάσες αισιοδοξίας” ακόμα και στους πιο φανατικούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι τα κυβερνητικά non paper πλέον απευθύνονται μόνο σε χαζοχαρούμενους καταναλωτές πληροφοριών που καταπίνουν αμάσητες τις ειδήσεις τις οποίες σερβίρει με το αζημίωτο το παλιό καλό “σύστημα Ρουσόπουλου”. Ολοι οι υπόλοιποι, κάθε φορά που τα ελληνικά ΜΜΕ πλημμυρίζουν από αισιοδοξία, σπεύδουν να ενημερωθούν από το διεθνή Τύπο για την πορεία των διαπραγματεύσεων και από εκεί μαθαίνουν ότι οι μόνοι που αισιοδοξούν είναι οι Ελληνες κυβερνήτες που γράφουν τα non paper της αισιοδοξίας.

Με αυτό τον τρόπο χάνουν την αξιοπιστία τους τόσο η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου όσο και τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που την στηρίζουν άκριτα όπως ακριβώς στήριξαν και όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Βεβαίως οι περισσότεροι Ελληνες εξακολουθούν να ενημερώνονται από τα κανάλια της τηλεόρασης και γι' αυτό, όπως περιγράψαμε στην αρχή, είναι έτοιμοι να υπογράψουν εν λευκώ ένα νέο μνημόνιο ή μια συμφωνία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να σταματήσει το μαρτύριο της αγωνίας. Ειδικά οι ηλικιωμένοι και οι ψηφιακά αναλφάβητοι που δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ παίρνουν στα σοβαρά τα κυβερνητικά non paper τα οποία προβάλλονται ως ειδήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι αυτές οι κοινωνικές ομάδες καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα αφού είναι οι μεγαλύτερες στον πληθυσμιακό χάρτη της Ελλάδας. Αντιθέτως οι Ελληνες που ενημερώνονται από τo διεθνή Τύπο παραμένουν μια μικρή μειοψηφία που δεν έχει τη δύναμη ή την ικανότητα να ενημερώσει αυτούς που ενημερώνονται μόνο από την τηλεόραση για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ετσι στην Ελλάδα επικοινωνιακά κυριαρχούν τα κυβερνητικά non paper, ενώ διεθνώς οι απόψεις των δανειστών.

Ουσιαστικά και στον επικοινωνιακό τομέα έχουμε επανάληψη του αποτελέσματος της Ρίγας με πιο βαρύ όμως σκορ. Η εικόνα αυτή δενδείχνει να προβληματίζει την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου που ασχολείται μόνο με το εσωτερικό μέτωπο προσπαθώντας να ισοσκελίσει με non paper την αγωνία που προκαλεί η παράταση των διαπραγματεύσεων. Στο στόχαστρο της επικοινωνιακής αυτής προσπάθειας βρίσκονται κυρίως οι αφελείς που πίστεψαν ότι το μαρτύριο της μακροχρόνιας ύφεσης θα σταματήσει με το σχίσιμο του μνημονίου την επομένη των εκλογών. Τώρα πρέπει να πιστέψουν ότι θα τελειώσει το μαρτύριο της αγωνίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να ξεχάσουν την ύφεση που συνεχίστηκε και επισήμως το πρώτο τετράμηνο του 2015.

Πολύ φοβάμαι ότι σύντομα θα ξεχαστούν τόσο η τετράμηνη διαπραγμάτευση όσο και οι πρωταγωνιστές της. Αντιθέτως το μειωμένο εισόδημα θα θυμίζει σε όλους την ύφεση που συνεχίζεται και απειλεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα ανεξάρτητα από το αν θα υπογραφεί τρίτο μνημόνιο ή συμφωνία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση το Σάββατο 30 Μαΐου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 17:33