Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 17:23

Στήριξη της τοπικής αγοράς με ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Διάβασα με πολλή προσοχή το άρθρο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρη Μανιάτη, με το οποίο προτρέπει τους καταναλωτές να  ενισχύσουν την τοπική αγορά και να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις. Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι ότι ενώ παροτρύνει τους καταναλωτές να στηρίξουν τα μεσσηνιακά προϊόντα, δεν αναφέρει πουθενά καμία πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για τα τοπικά αγαθά.

Ταυτόχρονα θυμήθηκα την προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου  για να δημιουργήσει “Μπακάλικα της Μεσσηνίας” στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις του εξωτερικού. Αλήθεια τι απέγιναν τα “Μπακάλικα της Μεσσηνίας”; Εκλεισαν γιατί ήταν πρόωρη προσπάθεια ή απέτυχαν γιατί δεν στηρίχτηκαν από τους Μεσσήνιους; Καλό πάντως είναι να μάθουμε τι οδήγησε στην αποτυχία γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξανακάνουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον. 

Από εκεί και πέρα, και ανεξάρτητα από την αποτυχία του θεσμού των “Μπακάλικων της Μεσσηνίας”, καλό θα είναι το Επιμελητήριο να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων βάζοντας και το χέρι στο ταμείο που έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των Μεσσήνιων επιχειρηματιών. Για παράδειγμα θα μπορούσε το Επιμελητήριο να αγοράσει ράφια στα σούπερ μάρκετ -όχι μόνο της Μεσσηνίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας- για την τοποθέτηση των μεσσηνιακών προϊόντων. Θα μπορούσε επίσης σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας να δημιουργήσει τους θερινούς μήνες μια μόνιμη έκθεση μεσσηνιακών προϊόντων στην Παραλία ή στο Πάρκο Σιδηροδρόμων. Θα μπορούσε επίσης σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας να λειτουργεί κάθε Κυριακή στο Ιστορικό Κέντρο παζάρι τοπικών προϊόντων. 

Ειδικότερα για την προώθηση του μεσσηνιακού λαδιού, το Επιμελητήριο θα έπρεπε να είχε αναλάβει πρωτοβουλία ώστε όλες οι ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής να μαγειρεύουν μόνο με έξτρα παρθένο τοπικό ελαιόλαδο. Δύσκολα όμως ο καταναλωτής αγρότης θα στηρίξει την ντόπια επιχείρηση όταν πάει στη μεσσηνιακή ταβέρνα και βλέπει χωριάτικη με ηλιέλαιο και ελιές Χιλής. Γι' αυτό οι ντόπιοι επιχειρηματίες θα πρέπει να δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες για τα προϊόντα τους. 

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη δεν θα έρθει με θεωρητικές προσεγγίσεις εκ του ασφαλούς. Χρειάζονται ριζοσπαστικές επιχειρηματικές κινήσεις που θα ανατρέψουν το σκηνικό της παρακμής και θα δώσουν ώθηση στην τοπική κοινωνία. Ο χρόνος θα δείξει αν το Επιμελητήριο μπορεί να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις ή παραμένει δέσμιο στην εποχή των επιδοτήσεων και της δανειακής ευημερίας.

Θανάσης Λαγός

 

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 17:23