Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 17:22

Είναι η Καλαμάτα τουριστική περιοχή;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Ο Δήμος Καλαμάτας προγραμματίζει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για τον επανασχεδιασμό της 23ης Μαρτίου, με στόχο την ενοποίηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Την ίδια ώρα όμως αρνείται να χαρακτηρίσει το Ιστορικό Κέντρο της πόλης ως τουριστική περιοχή, ώστε να μπορούν να ανοίγουν τα καταστήματα όποτε θέλουν και πετάει το μπαλάκι για το ωράριο λειτουργίας στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας και στον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας.

Για μια ακόμα φορά λοιπόν αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί αποσπασματικά και ότι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας δεν έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα της Καλαμάτας. 

Σε διαφορετική περίπτωση και πριν ξεκινήσει τη διαδικασία για τον επανασχεδιασμό της 23ης Μαρτίου θα έπρεπε να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με την επιχειρηματική κοινότητα για το μέλλον του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Ουσιαστικά ο διάλογος θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει προεκλογικά στο πλαίσιο της συζήτησης για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Καλαμάτα, όταν θα λειτουργήσει ο περιφερειακός αυτοκινητόδρομος. Ο διάλογος όμως δεν ξεκίνησε ποτέ επειδή η δημοτική αρχή δεν θέλει να συγκρουστεί με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους που θέλουν να διατηρηθεί η κατεστημένη τάξη πραγμάτων. 

Ετσι τα πρωινά των Κυριακών, το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας εξακολουθεί να θυμίζει “νεκρή ζώνη σε εμπόλεμη περιοχή” και οι επισκέπτες της πόλης αναρωτιούνται γιατί παραμένει αναξιοποίητο. Βεβαίως δεν μπορεί κανένας να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να ανοίξουν τις Κυριακές αλλά μπορεί να τους θέσει τις σωστές ερωτήσεις: Είναι η Καλαμάτα τουριστική περιοχή; Είναι η Παραλία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας τουριστική ή να λειτουργήσει το λιμάνι ως εμπορικό κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου; Είναι το Ιστορικό Κέντρο της πόλης τουριστική ζώνη ή να γίνουν αναπλάσεις σε άλλες περιοχές που θέλουν επισκέπτες; 

Αν αποφασίσουμε ότι η Καλαμάτα είναι τουριστική περιοχή τότε θα πρέπει να ξαναδούμε από την αρχή και σε συνδυασμό με τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο, τη λειτουργία του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Κατά την ταπεινή μου άποψη μετά τη λειτουργία του περιφερειακού θα πρέπει να απομακρυνθούν οριστικά τα αυτοκίνητα από τις οδούς Υπαπαντής, 23ης Μαρτίου, Τζάνε, Κουμουνδουράκη και Μελετίου, δυτικά της Φαρών. Μεσοπρόθεσμα θα συζητούσα ακόμα και ενδεχόμενη υπογειοποίηση της 23ης Μαρτίου αλλά πάντα στο πλαίσιο μιας συνολικής πρότασης για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας. Πρώτα από όλα όμως πρέπει να απαντήσουμε: Είναι η Καλαμάτα τουριστική περιοχή;

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 17:25