Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 17:05

Αναγκαία η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης 

Γράφτηκε από τον

Αναγκαία η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης 

“Εμένα μου δίνει δύναμη για τη διαπραγμάτευση έξω, η παρουσία του κόσμου όταν οι άνθρωποι ζητούν τα κοινωνικά τους δικαιώματα, εγώ θέλω να το κάνουν και ας κατεβαίνουν και στους δρόμους. Και εγώ στους θεσμούς στο ίδιο επίπεδο θα διαπραγματευθώ”.

Τα παραπάνω δήλωσε πριν καμιά δεκαριά μέρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ειλικρινά δεν ξέρω αν έχει την ίδια άποψη τώρα που η χώρα παραλύει από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Ειλικρινά δεν ξέρω επίσης αν ο πρωθυπουργός θέλει να εφαρμόσει μέτρα για την διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος ή αν απλώς θέλει, όπως και οι προκάτοχοί του, να πάρει την επόμενη δόση του δανείου για να παραμείνει λίγους ακόμα μήνες ή χρόνια στην εξουσία. 

Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι η κατάσταση στα μπλόκα των αγροτών αγριεύει πολύ και ότι παρά το μικρό αριθμό των διαδηλωτών η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη. Ετσι κι αλλιώς δεν έχει σημασία ποιους θεωρεί συμμάχους του ο κ. Κατρούγκαλος. Σημασία έχει ποιον θεωρούν εχθρό τους οι διαδηλωτές και όπως έδειξε το επεισόδιο με τον πρώην βουλευτή Θανάση Πετράκο, κανένας πολιτικός δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής κοντά στα μπλόκα. Η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να θυμίζει έντονα τον Οκτώβριο του 2011, τότε που οι διαδηλωτές κυνηγούσαν τους πολιτικούς από την παρέλαση. Αν αληθεύει μάλιστα η πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ματαίωσε τα εγκαίνια της τοξωτής γέφυρας λόγω των μπλόκων, η κατάσταση ίσως να είναι και χειρότερη από τον Οκτώβριο του 2011. 

Σε κάθε περίπτωση οι διαδηλωτές πρέπει να σεβαστούν τους νόμους και τους συμπολίτες τους, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη ακόμα και αν χρειαστεί να συγκρουστεί με κάποιους συντρόφους της από την εποχή των αντιμνημονιακών συγκεντρώσεων. Ολοι θα πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια ούτε για συγκρούσεις, αλλά ούτε καν για επανάληψη της πορείας που οδήγησε το ΣΥΡΙΖΑ από την “κάτω πλατεία” στο Μαξίμου. Ο κίνδυνος να μετατραπεί η πολιτική ζωή σε ζούγκλα είναι κάτι παραπάνω από ορατός και μόνο η κυβέρνηση έχει εντολή να προστατέψει την κοινωνική ειρήνη. Αν επικρατήσει το χάος, δεν θα βγουν ζημιωμένοι οι θεσμοί. Η Ελλάδα θα βγει ζημιωμένη και μάλιστα ανεπανόρθωτα. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 17:05