Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 17:05

Το μήνυμα των μικρομεσαίων διαδηλωτών αναζητά παραλήπτη 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Για πρώτη φορά σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί ότι οι διαδηλωτές μικρομεσαίοι δεν πρόκειται να χαριστούν σε όποιον επιχειρήσει να μειώσει περαιτέρω τα εισοδήματά τους στο όνομα μιας μελλοντικής ανάπτυξης ή ενός κοινωνικού μετασχηματισμού.

Ουσιαστικά οι βουλευτές των δύο κυβερνητικών κομμάτων και οι υπουργοί θα αντιληφθούν σήμερα ότι η μεσαία τάξη είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί μέχρι τελικής πτώσεως με όποιον βάλει χέρι στην τσέπη της για να μη συγκρουστεί με τη μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε να συμμαχήσει με τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους και να συγκρουστεί με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες. Επέλεξε να συγκρουστεί με τον ιδιωτικό τομέα πιστεύοντας ότι θα βρει τους πόρους που απαιτούνται τόσο για τη διατήρηση του κράτους, όσο και για τη διατήρηση της σχέσης που τη συνδέει με την εκλογική ομάδα των συνταξιούχων.  

Με την επιλογή αυτή η κυβέρνηση στρέφεται εναντίον χιλιάδων ψηφοφόρων της. Στρέφεται εναντίον χιλιάδων μικρομεσαίων που είχαν απογοητευτεί από την φοροεισπρακτική επιδρομή της κυβέρνησης Σαμαρά και πίστεψαν ότι είναι εφικτή η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Οι απογοητευμένοι μικρομεσαίοι έδωσαν το 2015 τρεις φορές εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να κάνει τα αδύνατα - δυνατά για να μειώσει τους φόρους και τις εισφορές. Τότε πολλοί αιθεροβάμονες κυβερνητικοί πίστεψαν ότι οι μικρομεσαίοι έδωσαν εντολές για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση και δημιουργία ενός σοσιαλιστικού κράτους που θα βασίζεται στην κρατικοποίηση των μέσων παραγωγής και στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Δεν είχαν αντιληφθεί ότι οι μικρομεσαίοι απλώς ήθελαν να συνεχιστεί το μετεμφυλιακό πάρτι των επιδοτήσεων και των παροχών και ότι απλώς τιμωρούσαν τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ επειδή τους είπαν δειλά - δειλά ότι για να συνεχιστεί η γιορτή πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ. 

Ευτυχώς την κρίσιμη στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι οι περισσότεροι μικρομεσαίοι ψηφοφόροι του κόμματός του και του “Οχι” θα έσερναν στους δρόμους όποιους επιχειρούσαν να τους πείσουν ότι υπάρχει ζωή χωρίς… iPhone και εσπρέσο. Γι' αυτό έστριψε αφήνοντας τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να καταγράψει το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η ζωή είναι καλύτερη χωρίς… iPhone και εσπρέσο. Στρίβοντας όμως δεν βρήκε τα χρήματα που απαιτούνται για τη διατήρηση του ελληνικού ονείρου και έτσι αναγκαστικά σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χιλιάδες μικρομεσαίους που κατεβαίνουν στο δρόμο για να θυμίσουν στην κυβέρνηση ότι αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις της.   

Στην πραγματικότητα όμως οι μικρομεσαίοι διαδηλωτές στέλνουν μήνυμα στην κυβέρνηση προειδοποιώντας την ότι θα έχει την τύχη των προηγούμενων μνημονικών κυβερνήσεων αν συνεχίσει την φοροεπιδρομή στα εισοδήματα. Παράλληλα στέλνουν για ακόμα μια φορά μήνυμα στους δανειστές, αλλά οι τελευταίοι φαίνεται να αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τυπικό καπιταλιστικό κράτος και ότι η μικρομεσαία παραοικονομία κρατάει όρθια την οικονομία. Το μήνυμα των διαδηλώσεων δεν έχει παραλήπτη. 

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2016 17:11