Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 20:01

Ποιοι δεν θέλουν ασφαλείς δρόμους; 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Οι νοικοκυρές όλου του κόσμου, ακόμα και οι αγράμματες, αγοράζουν τα αγαθά ανάλογα με τα χρήματα που έχουν στο πορτοφόλι τους.

Παίρνουν φθηνό καταψυγμένο κρέας όταν δεν υπάρχουν λεφτά, νωπό κρέας όταν αυξηθεί το εισόδημά τους και βιολογικό όταν το εισόδημα αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Γνωρίζουν βεβαίως ότι το κατεψυγμένο κρέας, ειδικά αν έχει καταψυχθεί υπό άγνωστες συνθήκες, είναι κατώτερης ποιότητας από το νωπό και το βιολογικό, κι έτσι το αγοράζουν μόνο όταν δεν έχουν χρήματα στο πορτοφόλι τους. Αυτό όμως που γνωρίζουν ακόμα και οι αγράμματες νοικοκυρές των υπανάπτυκτων χωρών φαίνεται ότι το αγνοεί ο γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες.

Γι' αυτό ο κ. Δέδες περιμένει τη μελέτη του "Μορέα" για να αποφασίσει τη χάραξη και το είδος του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος. Τα πράγματα όμως είναι τόσο απλά, όσο και στην αγορά κρέατος: Αν δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα, αναγκαστικά θα βελτιωθεί απλώς ο υπάρχων ανοιχτός δρόμος και θα συνεχίσουμε να θρηνούμε νεκρούς όπως στη Νέα Είσοδο της Καλαμάτας. Αν υπάρχουν τα χρήματα, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας ασφαλής κλειστός αυτοκινητόδρομος, και να αγνοηθούν όσοι βάζουν το ατομικό κοντόφθαλμο συμφέρον τους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. 

Ουσιαστικά λοιπόν, το υπουργείο Υποδομών και γενικότερα η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν έναν ασφαλή δρόμο ή αν θα κάνουν μπαλώματα επειδή δεν έχουν χρήματα. Τα υπόλοιπα περί προστασίας του περιβάλλοντος είναι επιχειρήματα για τα μάτια του κόσμου, σαν αυτά που επικαλούνταν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Κυπαρισσιακό Κόλπο για να μην κατασκευαστεί ο αυτοκινητόδρομος Πύργος - Καλό Νερό. Τότε υποστήριζαν ότι ο αυτοκινητόδρομος καταστρέφει το περιβάλλον, ενώ τώρα ζητούν να έχουν αρτιότητα μικρότερα οικόπεδα και να χτίζονται πιο ψηλά κτήρια. 

Αλήθεια, γιατί ολοκληρώνονται οι μελέτες μόνο για το Καλό Νερό - Τσακώνα και δεν διεκδικεί ο Δήμος Τριφυλίας την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου μέχρι τα όρια με την Ηλεία; Η διαδρομή από τη γέφυρα της Νέδας ως το Καλό Νερό έχει μήκος 10 χιλιόμετρα και δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες. Γιατί κανένας δεν ζητάει την κατασκευή αυτού του τμήματος; Επειδή δεν υπάρχουν χρήματα; Μήπως για να προστατευτεί το περιβάλλον; Και εδώ την απάντηση την ξέρουν οι... αγράμματες νοικοκυρές, αλλά κάνουν πως δεν την ξέρουν ο Δήμος Τριφυλίας, η κυβέρνηση και όσοι πολιτεύονται ψαρεύοντας ψήφους σε θολά περιβαλλοντικά νερά: Οι παρόδιοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν ασφαλή αυτοκινητόδρομο γιατί θέλουν να χτίζουν πολυώροφα κτήρια δίπλα στο δρόμο, όπως χτίζουν δίπλα σε όλους τους ανοιχτούς αυτοκινητόδρομους. 

Σε κάθε περίπτωση, ιδιοκτήτες οικοπέδων και πολιτικοί γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν: Οι ιδιοκτήτες γης θέλουν να χτίσουν παντού, και οι πολιτικοί θέλουν ψήφους. Κι επειδή ελάχιστοι στην Ελλάδα ψηφίζουν με κριτήριο την ασφάλεια των δρόμων, πολιτικοί και ιδιοκτήτες αργά ή γρήγορα θα συμφωνήσουν - και οι υπόλοιποι θα αναρωτιούνται γιατί στην Ελλάδα θρηνούμε ακόμα κάθε χρόνο δεκάδες νεκρούς σε τροχαία δυστυχήματα.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016 17:57