Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 20:04

Ελλάδα και Ευρώπη μαζί για την ελευθερία

Γράφτηκε από τον

Ελλάδα και Ευρώπη μαζί για την ελευθερία

Από τότε που οι εξεγερμένοι ραγιάδες έστελναν “προειδοποίηση εις τα ευρωπαϊκάς αυλάς”, μέχρι να διεκδικήσει η Καλαμάτα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, δεν πέρασαν απλώς 194 χρόνια.

Χρειάστηκε να τρέξει πολύ αίμα στο μυλαύλακο της Ιστορίας ώσπου να γίνουν οι πρώην ραγιάδες ισότιμοι εταίροι των Ευρωπαίων. 

Από τότε που εξεγέρθηκαν οι Βαλκάνιοι χριστιανοί κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μέχρι να ματοκυλήσουν χθες οι φανατικοί ισλαμιστές τις Βρυξέλλες, δεν πέρασαν απλώς 194 χρόνια. Ετρεξε πολύ αίμα στο μυλαύλακο της Ιστορίας ώσπου να στεριώσουν η δημοκρατία και η ελευθερία στα εθνικά κράτη τα οποία διαδέχτηκαν τις αυτοκρατορίες. 

Αυτούς τους δυο αιώνες, η πορεία της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης δεν είχε μόνο ένδοξες στιγμές και πολιτιστικά επιτεύγματα. Ετσι κι αλλιώς η ιστορία της ανθρωπότητας κάθε άλλο παρά μόνο ένδοξες στιγμές διαθέτει, καθώς είναι γραμμένη με το αίμα που χύθηκε σε εκατοντάδες μικρότερους ή μεγαλύτερους πολέμους. Ομως, σε κάθε περίπτωση, η πορεία του νεοελληνικού κράτους είναι από την αρχή δεμένη άρρηκτα με τις δυτικές αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης. Κι ας μην ξεχνάμε ούτε στιγμή πως το δυτικοευρωπαϊκό κράτος δικαίου, παρά τις μεγάλες του ατέλειες, εξακολουθεί ν' αποτελεί το ποθητό ζητούμενο για όλης της γης τους κολασμένους, για όλους τους ραγιάδες, για όλες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. 

Αναμφισβήτητα, το δυτικοευρωπαϊκό κράτος δικαίου μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο. Αναμφισβήτητα επίσης, η Ευρώπη θα πρέπει να παραχωρήσει ένα μέρος του πλούτου της στης γης τους κολασμένους που ζουν εκτός συνόρων της. Αλλωστε κανένας σοβαρός άνθρωπος δεν υποστηρίζει ότι το δυτικοευρωπαϊκό κράτος δικαίου είναι τέλειο - ούτε ότι στο μέλλον δεν θα αναπτυχθούν άλλες περιοχές και άλλες οντότητες περισσότερο από την Ευρώπη. Ούτε υποστηρίζει φυσικά ότι δεν υπήρξε κανένας πολιτισμός πριν από τον ευρωπαϊκό... ή ότι η Ευρώπη δεν έχει πλημμυρίσει κι αυτή με αίμα το μυλαύλακο της Ιστορίας. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι την αμφισβήτηση των αξιών της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Αδελφοσύνης στο όνομα οποιουδήποτε πολιτικού ή θρησκευτικού φανατισμού, η απόσταση είναι τεράστια - και σίγουρα δεν μπορεί να καλυφθεί με μίσος και με τρόμο. 

Η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι “καταδικασμένες” να υπερασπιστούν το κράτος δικαίου των πολιτών, από όσους ονειρεύονται χαλιφάτα ή ολιγαρχικές κυβερνητικές πρωτοπορίες. Είναι “καταδικασμένες” να υπερασπιστούν τις δυτικές αξίες της Ελευθερίας, της Ισότητας και της Δικαιοσύνης, από όσους φιλοδοξούν να μας γυρίσουν στον δικό τους μεσαίωνα επειδή δεν βολεύονται στο κράτος δικαίου. Είναι “καταδικασμένες” να υπερασπιστούν τα ιδανικά των αγωνιστών του ’21, που έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά.

Θανάσης Λαγός

e-mail: lathanasis@yahoo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016 17:36