Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 22:44

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από τα ψηφαλάκια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από τα ψηφαλάκια

 Το είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και ξεκάθαρα και το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ το έκανε πράξη.

Από την 1η Δεκεμβρίου ο βιολογικός καθαρισμός της πόλης δε θα δέχεται λύματα από ιδιώτες μεταφορείς, τα οποία προέρχονται από δήμους που έχουν δικούς τους βιολογικούς. Δηλαδή, θα δέχεται λύματα μόνο από τους Δήμους Μεσσήνης και Δυτικής Μάνης.

Απαντώντας στις επιθέσεις και τις κατηγορίες του κ. Νίκα για τους περιφερειακούς δήμους και τους βιολογικούς καθαρισμούς τους, ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δ. Καφαντάρης είχε χαρακτηρίσει άστοχες τις δηλώσεις του. Είχε υποστηρίξει ο κ. Καφαντάρης ότι οι βιολογικοί των περιφερειακών δήμων είναι μικρής δυναμικότητας και δεν μπορούν να δεχθούν λύματα από τα βυτία. Και είχε εξηγήσει πως “για να μπορεί να δεχθεί βυτιοφόρα ένας βιολογικός καθαρισμός, θα πρέπει ο όγκος των προς επεξεργασία λυμάτων που δέχεται, να το επιτρέπει. Διότι μόνο 10% σε σχέση με τα λύματα που δέχεται κι επεξεργάζεται, μπορεί να δεχθεί ένας βιολογικός από τα βυτιοφόρα. Οι περισσότεροι βιολογικοί οι οποίοι παραμένουν ακόμα μικροί σε ποσοστά όγκου λυμάτων επεξεργασίας, δεν μπορούν να καλύψουν το 10%”.

Ομως, μήπως παραμένουν μικροί γιατί δε γίνονται συνδέσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και την αδυναμία του κόσμου να πληρώσει για να συνδεθεί; Μήπως δεν είναι πραγματική η οικονομική αδυναμία όλων αυτών που δε συνδέονται; Μήπως φταίει περισσότερο η ανοχή των δημάρχων και των δημοτικών αρχών, που δε δείχνουν διάθεση να πιέσουν τον κόσμο και να πάρουν μέτρα, για να μη δυσαρεστήσουν τους ψηφοφόρους τους; Μήπως ευθύνεται ο φόβος του πολιτικού κόστους, το δίκιο του “πελάτη” και η αδυναμία, η προτεραιότητα στα ψηφαλάκια που θα οδηγήσουν στην εκλογική νίκη;

Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος υπάρχουν βιολογικοί στην Πύλο, τη Μεθώνη και τη Χώρα. Πόσοι κάτοικοι και επαγγελματίες στις τρεις περιοχές και στη Φοινικούντα δεν έχουν συνδεθεί; Το ίδιο ερώτημα απευθύνεται και για το Δήμο Τριφυλίας που έχει άλλους τρεις βιολογικούς, στα Φιλιατρά, το Κοπανάκι και την Κυπαρισσία. 

Το ίδιο ζήτημα έχει και ο Δήμος Καλαμάτας με τη Βέργα, με την ανοχή της δημοτικής αρχής στους κατοίκους που δε συνδέονται. 

Λύσεις υπάρχουν. Δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι η οικονομική κρίση.

Ας κινητοποιηθούν οι δημοτικές αρχές και ας ξεφύγουν από το συμβιβασμό και το χάιδεμα των ψηφοφόρων τους. Τα χρήματα για αποχετεύσεις και βιολογικούς καθαρισμούς πρέπει να πιάσουν τόπο. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από τα ψηφαλάκια. 

Και ακόμα οι Δήμοι Μεσσήνης και Πύλου - Νέστορος οφείλουν να πιέσουν, για να χρηματοδοτηθούν έργα αποχέτευσης και βιολογικών στο Πεταλίδι, τους Χράνους, τον Αγιο Ανδρέα και την Κορώνη. Τέτοια υποχρέωση έχει και ο Δήμος Δυτικής Μάνης για τη δική του ελκυστική παραλιακή ζώνη.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 19:14

NEWSLETTER