Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 19:02

Να αποφευχθούν τα μπερδέματα στην προσχολική εκπαίδευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να αποφευχθούν τα μπερδέματα στην προσχολική εκπαίδευση

Ημέρα κινητοποιήσεων η σημερινή στο χώρο της εκπαίδευσης, καθώς σε πολλούς δήμους της χώρας οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί.

Συλλογικά όργανα εκπαιδευτικών και δημοτικές αρχές θέλουν με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν τη διαφωνία τους στον τρόπο εφαρμογής της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, όπως αυτή προωθείται από την κυβέρνηση.

Δεδομένου ότι τα χρόνια της προσχολικής αγωγής είναι αρκετά σημαντικά για τη μετέπειτα πορεία των παιδιών στις υπόλοιπες βαθμίδες αλλά και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, η πρόθεση της κυβέρνησης να ορίσει ως υποχρεωτική τη διετή φοίτηση σε νηπιαγωγεία κινείται σίγουρα σε σωστή κατεύθυνση. Από εκεί και πέρα μεγάλο μέρος των αντιδράσεων στρέφεται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο θα μεταβούμε από τη σημερινή στη νέα κατάσταση. Για να εφαρμοστεί η διετής υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρξει αναδιοργάνωση τόσο σε επίπεδο χώρων, όσο -κυριότερα- και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού.

Θα πρέπει δηλαδή να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις (μόνιμων ή αναπληρωτών) για να μπορέσουν να λειτουργήσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο τα –δημόσια και ιδιωτικά- νηπιαγωγεία με το νέο καθεστώς. Αυτό αναμένεται να είναι και το βασικό σημείο τριβής, που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει καταστάσεις αβεβαιότητας τόσο στα νηπιαγωγεία όσο φυσικά και στους γονείς.

Κι αυτό γιατί εάν δεν προωθηθούν άμεσα οι απαιτούμενες διαδικασίες πλήρωσης των θέσεων νηπιαγωγών για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, τότε η μεταρρύθμιση αυτή θα είναι στον αέρα! Και μαζί και χιλιάδες γονείς, που δεν θα γνωρίζουν μέχρι τελευταία στιγμή σε ποιο σχολικό περιβάλλον θα πρέπει να ενταχθούν τα παιδιά τους από τη νέα σχολική περίοδο.

Ας προχωρήσουν λοιπόν σύντομα όλες αυτές οι διαδικασίες για να προλάβουμε την αβεβαιότητα ή αλλιώς ας αποφασιστεί η εφαρμογή του νέου καθεστώτος από επόμενες σχολικές περιόδους!

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018 17:20

NEWSLETTER