Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 17:08

Κρίσιμα τα έργα άρδευσης για τα σύκα και τις σταφίδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κρίσιμα τα έργα άρδευσης για τα σύκα και τις σταφίδες

Είναι καθοριστικό το ζήτημα της άρδευσης στη Μεσσηνία, όχι μόνο στο δίκτυο του ΓΟΕΒ Παμίσου, στους κάμπους της Καλαμάτας και της Μεσσήνης.

Είναι κρίσιμο για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, σε μια εποχή που έρχονται ξανά στο προσκήνιο, για να αντιμετωπίσουν τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς και της παραγωγής, που έχει κοστίσει ακριβά στον τόπο μας τα δύο τελευταία χρόνια. Είναι μείζον σε παραγωγικές περιοχές του νομού που το νερό για άρδευση είναι ανύπαρκτο. Ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές του Δήμου Μεσσήνης είναι ζήτημα επιβίωσης. Το αρδευτικό του Τρικόρφου, που πρέπει να γίνει σύντομα, δεν φτάνει.
Στο ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών για τα σύκα και τη σταφίδα, ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου σημείωσε: “Το βασικό θέμα είναι η άρδευση όλων των καλλιεργειών. Αν δεν κάνουμε φράγματα, λιμνοδεξαμενές ό,τι χρειαστεί για να ποτίσουμε, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει τίποτα. Αν συνεχιστεί ο φετινός χειμώνας, όπως ο περσινός, του χρόνου δεν θα βλαστήσει δέντρο, θα γίνουμε έρημος. Υπάρχουν κράτη που αφαλατώνουν τη θάλασσα και ποτίζουν τις καλλιέργειές τους και μεις έχουμε τα νερά και τρέχουν στη θάλασσα και δεν κάνουμε τίποτα να σωθούμε”.
Για το αρδευτικό του Τρικόρφου που προγραμματίζεται, εκτίμησε ότι “δεν σώζεται η κατάσταση να ποτίσουμε 2.000 - 3.000 στρέμματα, γιατί δεν είναι μόνο η συκιά”.
Οσον αφορά το σοβαρό ζήτημα της αναδιάρθρωσης, παρατήρησε ότι “το είδαν θετικά στο υπουργείο. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πόρτα ανοιχτή να γίνει το πρόγραμμα, αλλά αν δε γίνει άρδευση, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα”.
Ο παραγωγός Θανάσης Τσίχλης από το Μάνεση, που παρέδωσε τη σταφίδα του στην Ενωση, μας είπε ότι το ζήτημα της άρδευσης με την ξηρασία είναι πολύ σοβαρό, επισημαίνοντας: “Δεν έχουμε νερά, δεν έχουμε τίποτα, ξεράθηκαν οι ελιές. Ελάτε στο χωριό μια μέρα να δείτε, μιλάμε για συμφορά. Εργο άρδευσης υποχρεωτικά, αλλιώς σε μια δεκαετία, όπως πάει ο καιρός, δεν θα μείνει τίποτα, καταστροφή”.
Δήμος Μεσσήνης και Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλουν να λάβουν υπόψη τους αυτές τις φωνές αγωνίας και ανησυχίας των αγροτών. Να βάλουν σε προτεραιότητα τον προγραμματισμό της υλοποίησης αρδευτικών έργων, για να ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή και να στηρίξουν τους αγρότες της περιοχής, στην προσπάθειά τους να αντέξουν και να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη του τόπου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Σεπτεμβρίου 2020 10:02

NEWSLETTER