Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 15:50

Η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας

Δεν έχει λογική εξήγηση η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, να σταματήσει μέχρι νεωτέρας την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου που είχε εγκριθεί στις αρχές Αυγούστου έως το τέλος Νοεμβρίου, στους δρόμους που δεν έχουν ακόμα πεζοδρομηθεί.

Μάλιστα, δεν αντέχει σε κριτική το επιχείρημα ότι η άρση της πεζοδρόμησης γίνεται γιατί είναι κλειστά τα καταστήματα του Ιστορικού Κέντρου, λόγω των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό...
Δηλαδή, τώρα που είναι άδειο, χωρίς ζωή το Ιστορικό Κέντρο, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων τι θα προσθέσει, τι θα αλλάξει; Γιατί να κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς λόγο σε μια περιοχή που αξίζει περαιτέρω αναβάθμιση, αξιοποίηση; Πιο λογικό δεν θα ήταν να παραμείνει πεζοδρομημένο το Ιστορικό Κέντρο, με μια ανοχή στους παραβάτες την περίοδο της πανδημίας, για να εμπεδώνεται η αντίληψη και η φιλοσοφία της πεζοδρόμησης;
Ισα ίσα τώρα, που λόγω της πανδημίας υπάρχει περιορισμός στην κυκλοφορία, ήταν ευκαιρία η δημοτική αρχή να αρχίσει να σκέφτεται, να μελετάει ουσιαστικά τη δημιουργία πεζοδρόμων και την ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης στο Ιστορικό Κέντρο.
Η απόφαση της άρσης δείχνει ότι η δημοτική αρχή βαδίζει χωρίς πυξίδα, χωρίς σχέδιο για μια ιδιαίτερη, νευραλγική και ελκυστική περιοχή της Καλαμάτας, που τα τελευταία χρόνια, μετά τις αναπλάσεις και τη φροντίδα, έχει βάλει το δικό της ξεχωριστό λιθαράκι στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη πλούτου στην πόλη.
Θα υπενθυμίσω ότι, με την εφαρμογή της προσωρινής πεζοδρόμησης το καλοκαίρι, υπήρξε διχασμός στους επαγγελματίες της περιοχής. Η δημοτική αρχή αντιστάθηκε, γιατί έκρινε πως το συμφέρον της περιοχής και της πόλης, ο δρόμος για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ιστορικού Κέντρου, περνάει μέσα από την πλήρη πεζοδρόμηση.
Και θα θυμίσω ότι οι επαγγελματίες που αγκάλιασαν την πεζοδρόμηση ζήτησαν “την πλήρη εφαρμογή του μέτρου της πεζοδρόμησης της οδού Ιθώμης (χωρίς αστερίσκους περί επιτρεπόμενων μόνο της διέλευσης και της ολιγόλεπτης στάθμευσης οχημάτων)”, ζητώντας η πεζοδρόμηση να λάβει μόνιμο χαρακτήρα, με την κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου, “ώστε να πάψει να είναι δρόμος και να γίνει πεζόδρομος”.
Τόνισαν, επίσης, ότι τα Ιστορικά Κέντρα των πόλεων ανά την Ελλάδα και τον κόσμο είναι πεζοδρομημένα, για ιστορικούς – πολιτιστικούς αλλά και οικονομικούς λόγους.
Η ολοκλήρωση της πεζοδρόμησης του Ιστορικού Κέντρου, μαζί με την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής με την ανάδειξη των αρχαίων, είναι η νέα πρόκληση για το Δήμο Καλαμάτας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 13:19