Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 21:06

Η Μεσσηνία να ενδιαφερθεί για τα μεγάλα έργα της

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Η Μεσσηνία να ενδιαφερθεί για τα μεγάλα έργα της

 

 

Ακόμα δεν έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, τη βελτίωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου με παρακάμψεις της Μεσσήνης και της Βελίκας.

Το επισημαίνω όσο και αν γίνομαι κουραστικός, γιατί ο οδικός άξονας Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας, που προσδοκούμε να υλοποιηθεί μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια. Είναι ένα έργο που έχει διεθνή διαγωνισμό σε εξέλιξη και που η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι καθοριστικό στοιχείο για την προώθηση των επόμενων διαδικασιών, προκειμένου να αναδειχθεί ανάδοχος μέσα στο 2021. Το επισημαίνω, γιατί μέχρι τώρα οι διαδικασίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας και γιατί χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί, δεν τηρούνται και πηγαίνουν όλο και προς τα πίσω.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος. Για την υπογραφή της ο Κορίνθιος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς είχε δεσμευτεί στον βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Λαμπρόπουλο ότι θα γίνει τις τελευταίες ημέρες του 2020. Το ίδιο καθησυχαστικός ήταν ο υφυπουργός και στον έτερο βουλευτή Περικλή Μαντά, πριν από λίγους μήνες. Ακόμα, για το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας υπήρχε ενημέρωση ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις σε όλη τη διαδρομή μέχρι τη Μεθώνη. Διαδικασίες κρίσιμες για την ετοιμότητα και την υλοποίηση του έργου.

Η ενημέρωση έμεινε στα λόγια. Οι καθυστερήσεις καταγράφονται, αλλά κανείς δεν ευαισθητοποιείται, κανείς δεν αντιδρά.

Η Μεσσηνία οφείλει να κινητοποιηθεί. Να δημιουργήσει μια επιτροπή από εκπροσώπους φορέων, δήμων, Επιμελητηρίου, Ενωσης Ξενοδόχων και άλλων, που θα παρακολουθεί την πορεία του έργου και άλλων σημαντικών έργων του τόπου και θα πιέζει για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των δεσμεύσεων. Δεν είναι θέμα αντιπολιτευτικής τακτικής ή αντίδρασης κατά της κυβέρνησης. Είναι ζήτημα ενότητας, συνεννόησης και προώθησης, επιτέλους, των συμφερόντων, των μεγάλων έργων που δικαιούται εδώ και χρόνια η Μεσσηνία.


NEWSLETTER