Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022 21:00

Πλήρης διαφάνεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πλήρης διαφάνεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Του Γιάννη Σινάπη

“Mην νομίζετε ότι λέγονται και όλα”, απάντησε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος το βράδυ της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον σύμβουλο της μειοψηφίας Κ. Τσαπόγα, όταν αυτός ζήτησε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Συμβούλιο για όλους τους συμβούλους και όχι στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τους επικεφαλής των παρατάξεων. Και συνέχισε ο δήμαρχος πως “για κάποια πράγματα πρέπει να είναι κλειστός ο κύκλος, δεν μπορείς να μιλήσεις για νούμερα”.

Θα μας επιτρέψει ο δήμαρχος να διαφωνήσουμε με την άποψή του. Δεν γίνεται το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων -έστω και σε κάποιες πτυχές του- να μείνει σε κλειστά γραφεία. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών, που πληρώνουν άλλωστε για τα απορρίμματα και θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα, σε μια δύσκολη οικονομικά περίοδο για όλους, πιθανότατα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για τη διαχείριση των απορριμμάτων απαιτείται πλήρης διαφάνεια, αναλυτική ενημέρωση όλων των συμβούλων που θα κληθούν να πάρουν δυσάρεστες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, καθώς και πληροφόρηση των πολιτών που οφείλουν να ξέρουν.

Δεν είναι δυνατόν τα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων να αντιμετωπίζονται με όρους μαφίας και ομερτά. Ολα στο φως, όλα τα νούμερα, όλα τα ποσά που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε δημότης, για να ζει σε καθαρό περιβάλλον, σε μια πόλη χωρίς σκουπίδια.

Η δημοτική αρχή οφείλει να συγκαλέσει ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο με ενημέρωση από την ανάδοχο εταιρεία (την ΤΕΡΝΑ), την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, για όλη τη διαδικασία της οριστικής διαχείρισης, τη διαλογή στην πηγή, για όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης, για το ποσό που θα πληρώνει ο δήμος και κατ’ επέκταση ο δημότης. Για την υλοποίηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τη διαχείριση των χιλιάδων δεμάτων σκουπιδιών ή υπολείμματος στη Μαραθόλακκα και την πραγματική αποκατάσταση του χώρου.

Ο πολίτης του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος ως υπεύθυνος πολίτης.


NEWSLETTER