Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2014 15:00

Πρέπει να μας... τρομοκρατεί ο αστυνομικός “Καλλικράτης”;

Γράφτηκε από τον

Πρέπει να μας... τρομοκρατεί ο αστυνομικός “Καλλικράτης”;

“Καλλικράτης” σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων φαίνεται να είναι προ των πυλών, και ήδη, πριν καλά καλά διαφανεί τι ακριβώς πρόκειται να γίνει, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και ανησυχία.

Αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά των αστυνομικών, οι οποίοι αγωνιούν για το κατά πόσο τα νέα δεδομένα θα φέρουν αλλαγές στην εργασιακή τους καθημερινότητα. Ανησυχία στο επίπεδο της κοινωνίας, μέρος της οποίας, παρασυρμένο από τη σεναριολογία, σπεύδει να κάνει λόγο για εγκατάλειψη της υπαίθρου, ελεύθερο πεδίο για το έγκλημα... και άλλα πολλά. Και μέσα σ' όλα αυτά οι... άρχοντες σπεύδουν -και εν προκειμένω καλά κάνουν- να δηλώσουν έτοιμοι να διαφυλάξουν την ασφάλεια των περιοχών τους. 

Είναι όμως όντως τόσο καταστροφικό αυτό που θα γίνει; Θα είμαστε σε θέση να το αξιολογήσουμε συνολικά, όταν θα βγουν στη δημοσιότητα επισήμως οι προθέσεις της Πολιτείας για τις συγχωνεύσεις των Αστυνομικών Διευθύνσεων. Σε πρώτη φάση πάντως την κοινωνία μάλλον δεν θα πρέπει να την ανησυχεί και πάρα πολύ το ότι θα γίνουν ανακατατάξεις σε διοικητικό επίπεδο. Δεν αποκλείεται το αστυνομικό προσωπικό σε επίπεδο νομών να μην μεταβληθεί, και επί της ουσίας το μόνο που θα αλλάξει να είναι το κέντρο λήψης αποφάσεων και επιχειρησιακού σχεδιασμού - το οποίο θα λειτουργεί σε περιφερειακό επίπεδο. 

Με την ευκαιρία όμως της έναρξης των συζητήσεων γύρω από το θέμα της οργάνωσης της αστυνόμευσης, θα πρέπει να γίνει μια επικαιροποίηση του πλάνου πρόληψης της εγκληματικότητας - κάτι που θα έχει διττό αποτέλεσμα: Από τη μία θα έχει χωρίς αμφιβολία σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της πάσης φύσεως παραβατικότητας και από την άλλη θα αποτελέσει “ένεση” αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες, κάτι που η κοινωνία το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.  

 

Η όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η διατήρησή του σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μέσω της ανάλογης εκπαίδευσης, και η εξοικείωση με την τεχνολογία ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, πρέπει πάντως να είναι ορισμένοι από τους βασικούς άξονες οργάνωσης της Αστυνομίας, ώστε μεταξύ άλλων να μην συνεχιστούν καταστάσεις όπως το να ταξιδεύουν σχεδόν σε καθημερινή βάση αστυνομικοί από τη Μεσσηνία στην Κόρινθο για να φυλάξουν το Κέντρο Μεταναστών, αφήνοντας πίσω κενό αστυνόμευσης αλλά και επιστρέφοντας χωρίς να έχουν ιδιαίτερες αντοχές για την επόμενη μέρα.