Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2014 10:27

Υποτιμούν την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης πόλης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Υποτιμούν την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης πόλης

Η αντιπαράθεση του Δημάρχου Καλαμάτας με την ηγετική ομάδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν πολιτικά αναμενόμενη. Η διαφορετική αντίληψη στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και κυρίως η εκ διαμέτρου αντίθετη λογική στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών ήταν γνωστή πριν από τις εκλογές. Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνώριζαν ότι ο Δήμαρχος Καλαμάτας έπνεε μένεα για τον τρόπο με τον οποίο η περιφέρεια χειριζόταν το θέμα των σκουπιδιών. Ο περιφερειάρχης δεν απαντούσε ευθέως στις αιτιάσεις του δημάρχου και τα εξαπτέρυγα, πολιτικά και επικοινωνιακά, αναλάμβαναν τη βρώμικη δουλειά.

 

 

Την προεκλογική περίοδο επιτεύχθηκε ένα μορατόριουμ, προφανώς κάτω από κομματικές πιέσεις, αλλά και γιατί δεν βόλευε κανέναν η αντιπαράθεση. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η πλευρά Τατούλη δεν ήθελε με τίποτα επικράτηση του Νίκα από την πρώτη Κυριακή αλλά δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για να το αποτρέψει. Το ίδιο βέβαια και ο Νίκας. Τη δεύτερη Κυριακή δεν μπόρεσε να «περιποιηθεί» τον Τατούλη, μιας και η διαφορά με Βουδούρη δεν μπορούσε να καλυφθεί, πέρα από το ότι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ δεν στηριζόταν με τίποτα. Το κλίμα καχυποψίας και υπόγειας αντιπαράθεσης ήταν γνωστό και όλοι περίμεναν αλλήλους στη γωνία. Οι λογαριασμοί έμειναν ανοιχτοί και τώρα έρχονται στο προσκήνιο με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

 

Η κόντρα δεν είναι βέβαια προσωπική, όπως αρέσκονται να υποστηρίζουν τα εξαπτέρυγα Τατούλη επειδή δεν θέλουν να απαντήσουν στα εξόχως πολιτικά ζητήματα που θέτει ο δήμαρχος Καλαμάτας. Τα αίτια της αντιπαράθεσης δεν είναι βέβαια κομματικά, μιας και ο κομματικός χώρος είναι κοινός, ούτε καν εσωκομματικά. Η αιτία της αντιπαράθεσης έχει καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την τύχη που επιφυλάσσει η κάθε πλευρά για το μέλλον της περιοχής. Τα ζητήματα που έχουν τεθεί είναι συγκεκριμένα και τα αιτήματα προσδιορισμένα. Δεν χωρούν μέσα σε αυτό το πλαίσιο  αερολογίες και λοιδορίες. Το αν κάποιος θέλει να δώσει βαρύτητα στην Τρίπολη ή την Κουκουροράχη είναι δικαίωμα του αλλά οφείλει να το εξηγήσει και να το υποστηρίξει στους πολίτες.

 

Ο Τατούλης, από επιλογή, έχει μάθει να κυριαρχεί σε ένα πολιτικό προσωπικό που δεν έχει τις δυνατότητες να του φέρει αντιρρήσεις και να του σηκώσει ανάστημα. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι συγκρούστηκε, αμέσως μετά τις προηγούμενες εκλογές με τον Χρήστο Μαλαπάνη, ενώ και η σχέση του με τον  Γιώργο Δέδε ήταν σε τεντωμένο σχοινί μέχρι που έσπασε πριν τις τελευταίες εκλογές. Ο Περιφερειάρχης δεν θέλει πολλές αντιρρήσεις και βασικά δεν θέλει ανθρώπους που έχουν εμπειρία και γνώση των ζητημάτων. Είναι φανερό ότι προτιμά εύπιστους χειροκροτητές. Επιπρόσθετα, δεν θέλει πρώτα ονόματα από τους μεγάλους νομούς και πόλεις.  Δεν ήταν τυχαίο ότι στις πρόσφατες εκλογές το ψηφοδέλτιο του στην πόλη της Καλαμάτας δεν ήταν ιδιαίτερα δυνατό.

Μόνο σύμπτωση δεν είναι λοιπόν ότι έχει ανοίξει πόλεμο με τον πρώην δήμαρχο Καλαμάτας αλλά και με το νυν. Όλα αυτά δείχνουν ότι έχει ζήτημα με το πολιτικό προσωπικό που έχει μάθει να απευθύνεται σε μεγάλο κοινό και αντιλαμβάνεται βασικά πράγματα, τόσο στη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και στις στρατηγικές επιλογές. Να θυμίσουμε ότι ο Χρ. Μαλαπάνης εξωθήθηκε σε παραίτηση γιατί δεν άρεσε, τάχα, η λύση για το κόμβο του αεροδρομίου που πρότεινε. Θα εφάρμοζε μια καλύτερη, φθηνότερη και γρηγορότερη η Νικολάκου. Όσο είδατε εσείς κόμβο, άλλο τόσο είδαμε και εμείς! Η Καλαμάτα και το πολιτικό της προσωπικό έχει εμπειρίες και γνώση. Έχει ιστορία στο χώρο της αυτοδιοίκησης και εμπεδωμένη κουλτούρα στην επίλυση των ζητημάτων που κάθε φορά προκύπτουν. Δεν είναι διακονιάρηδες ούτε υποτελείς και αυτό προφανώς δεν αρέσει σε αυτούς που έκαναν πολιτική καριέρα με χτυπήματα στην πλάτη και διευθετήσεις στο όρθιο και το μιλητό.

 

Η περιφέρεια δεν έχει καταφέρει να συμβάλει στην επίλυση κανενός μεγάλου ζητήματος της περιοχής. Ούτε καν ένα κόμβο στο αεροδρόμιο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. Την ίδια στιγμή προωθεί μονομερώς λύσεις στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ούτε καν το κόστος που θα έχει για τους πολίτες. Οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Καλαμάτας, που και ξέρουν τι τους γίνεται και έχουν μάθει να συνομιλούν για τα μεγάλα ζητήματα, δεν αποδέχονται τετελεσμένα. Πολύ περισσότερο δεν δέχονται υποδείξεις από εξαπτέρυγα και παρατρεχάμενους, και πολύ καλά κάνουν. Ας έχουν λοιπόν υπόψη τους ότι σε αυτήν την κόντρα είμαστε όλοι  με τον Νίκα, ακόμα και αυτοί που ποτέ δεν το ψηφίσαμε, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι δεν υπερασπίζεται μόνο τη δική του αξιοπρέπεια αλλά μιας ολόκληρης πόλης, και αυτό ας μην το υποτιμούν. Η Μεσσηνία και η Καλαμάτα δεν πρόκειται να πληρώσουν τους ετσιθελισμούς κανενός. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν αεροδρόμιο ανταγωνιστικό σε αυτό της Καλαμάτας, θα διαπιστώσουν σύντομα ότι δεν μπορούν, ούτε βέβαια πρόκειται να εκβιάσουν λύσεις χρησιμοποιώντας το ΕΣΠΑ. Και προφανώς δεν πρόκειται να επιβάλουν λύσεις ούτε στη διαχείριση των σκουπιδιών με κόστος μεγαλύτερο απʼ ό,τι στοιχίζει στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο φινάλε θα τα στείλουμε και εμείς με το καράβι της Δούρου στην Κίνα, στη Βενεζουέλα ή στο φεγγάρι! Να τα πληρώσουμε βαπορίσια, γιατί έτσι θέλει ο Τατούλης, αποκλείεται.

 

Υ.Γ. Η παράταξη Τατούλη αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητη, πολυκομματική, αυτοδιοικητική που φέρνει το νέο. Τώρα, αυτό το νέο, πώς το υπηρετούν εν ενεργεία κομματικά στελέχη δεν ξέρουμε. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δεν χωρούν δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Δεν μπορεί κάποιος να είναι θεματικός αντιπεριφερειάρχης, να είναι δηλαδή κάθε μέρα στην Τρίπολη, και ταυτόχρονα  πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας. Έναν από τους δύο ρόλους δεν μπορεί να τους υπηρετήσει σωστά. Εκτός βέβαια και αν είναι αντιπεριφερειάρχης που τύποις είναι στην Τρίπολη ενώ η μοναδική του ενασχόληση είναι η εξυπηρέτηση του κομματικού μικρόκοσμου. Και επειδή αυτό μπορεί να είναι καλό για την Ν.Δ, μιας και  μέσω της συγκεκριμένη θέσης εξασφαλίζει ένα  «επαγγελματικό στέλεχος», δεν είναι όμως καλό για τον θεσμό και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Τώρα  θα μας πείτε, ποιος νοιάζεται;  Αυτό είναι σωστό, γιʼαυτό σερνόμαστε από το ένα ναυάγιο στο άλλο και από τη μικρή χρεωκοπία στην ακόμα μεγαλύτερη.

 

                                                                                                                                                                                                                             panagopg@gmail.com


NEWSLETTER