Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017 20:26

Δικαίωσαν Νίκα για την αδράνεια στο παραλιακό μέτωπο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας δεν κατάφερε να πάρει απόφαση για τη μονοδρόμηση της Ναυαρίνου από τη Φαρών μέχρι την Ακρίτα μετά από άρνηση και για διαφορετικούς λόγους σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η αδυναμία λήψης απόφασης δείχνει ότι όταν μεγάλα θέματα τίθενται αποσπασματικά και ευκαιριακά δίνουν την ευκαιρία για κρυφτούλι. Πίσω από την απουσία συνολικής κυκλοφοριακής μελέτης συντάσσονται αυτοί που θέλουν δραστικές αλλαγές αλλά και εκείνοι που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Δικαιώνονται έτσι αυτοί που υποστηρίζουν τις παρεμβάσεις βήμα – βήμα, δηλαδή βλέποντας και κάνοντας.

Εχει επανειλημμένα επισημανθεί ότι οι παρεμβάσεις στην παραλιακή δεν προχωρούν γιατί δεν υπάρχει κοινωνική και οικονομική πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη δεν έχουν μια πλειοψηφική άποψη στην κατεύθυνση της ήπιας κυκλοφορίας. Φοβούνται ότι αν σταματήσουν να περνούν αυτοκίνητα τα οποία να μπορούν να παρκάρουν –αν είναι δυνατόν- έξω από το μαγαζί τους, η Παραλία θα ερημώσει. Ολοι ζητούν κάτι να αλλάξει γιατί γνωρίζουν ότι στην περιοχή κυκλοφορεί κόσμος δύο μήνες το χρόνο, αλλά δεν ξέρουν τι είναι αυτό. Ψάχνουν ενόχους στις λευκές νύχτες και στα καρναβάλια που όντως τους αφήνουν απέξω, αλλά το δομικό πρόβλημα που αδειάζει την παραλιακή από κόσμο δεν είναι οι εκδηλώσεις του δήμου.

Ο φόβος για τις αλλαγές είναι ανθρώπινος και εξηγείται. Είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας προσπαθεί να τα βγάλει πέρα δύσκολα και φοβάται ότι οτιδήποτε διαταράξει την ισορροπία μπορεί να τον καταστρέψει. Με δυο λόγια, μια μεγάλη μερίδα των επαγγελματιών της παραλιακής δεν θέλει στην παρούσα φάση «ανακάτεμα» παρότι γκρινιάζει και αρκείται σε αυτό που υπάρχει. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής από την πλευρά τους δεν θέλουν αλλαγές, οι οποίες μπορούν να φέρουν διαφοροποιήσεις σε κυκλοφορία, κίνηση και παρκάρισμα. Οι υπόλοιποι πολίτες της Καλαμάτας δυσφορούν για την κατάσταση που επικρατεί, θέλουν αλλαγές, αλλά αφού αυτές δεν γίνονται απλώς δεν κατεβαίνουν Παραλία και προτιμούν πλατεία και Ιστορικό Κέντρο. Η Καλαμάτα είναι έτσι μια παραλιακή πόλη που κοιτάζει το βουνό και όχι τη θάλασσα.

Η παραλιακή ζώνη για να καταστεί ελκυστική για επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους όλο το χρόνο και όχι μόνο τους δύο καλοκαιρινούς μήνες χρειάζεται μεγάλες παρεμβάσεις. Ο περιορισμός της κίνησης των αυτοκινήτων είναι μια βασική και αυτονόητη παρέμβαση μιας και η συνύπαρξη δράσεων αναψυχής με τροχοφόρα δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει αναμφίβολα το ζήτημα της προσέγγισης στην Παραλία και κυρίως η στάθμευση των οχημάτων, αυτό είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξεύρεση χώρων στάθμευσης. Είναι καιρός να σταματήσουν όλοι να κυνηγούν την ουρά τους και να αλαλάζουν άναρθρα για το παρκάρισμα και να σκεφτούν ότι και το κέντρο εξυπηρετείται με ελεγχόμενη στάθμευση στους δρόμους και τα πάρκινγκ στο Νέδοντα. Γιατί δεν μπορεί να γίνει το ίδιο και στην Παραλία; Η διάνοιξη των κάθετων δρόμων και της Κρήτης είναι μεν υποβοηθητικό αλλά δεν είναι η ουσία του προβλήματος.

Η οδός Κρήτης σε συνδυασμό με τον περιφερειακό έχουν μετατρέψει τη Ναυαρίνου σε ένα δρόμο τοπικού χαρακτήρα, ο οποίος μπορεί να παρακαμφθεί. Η «ρομαντζάδα» με το αυτοκίνητο επί της Ναυαρίνου ως παραδοσιακή βόλτα των Καλαματιανών μπορεί να γίνει και με πιο αργούς ρυθμούς και μέσα από παρακάμψεις. Πέραν των άλλων το ποδήλατο, το βάδισμα και το τζόκινγκ είναι περισσότερο της μόδας από τις καγκουριές της δεκαετίας του ‘80, ας προσαρμοστούν λοιπόν και οι ρομαντικοί της παλιάς εποχής στα νέα δεδομένα.

Η μονοδρόμηση της Ναυαρίνου σε ένα μικρό τμήμα της μεταξύ Φαρών και Ακρίτα είναι ένα μικρό δειλό βήμα. Είμαστε από τους πρώτους που επισημάναμε τον αποσπασματικό χαρακτήρα του μέτρου, δεν μπορούμε όμως να δεχτούμε ότι δεν μπορεί να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία ούτε και αυτό. Το να προσπαθεί κάποιος να κάνει αντιπολίτευση είναι θεμιτό, το να προσπαθεί όμως να κρυφτεί από τις ευθύνες είναι απαράδεκτο και εδώ περί αυτού πρόκειται. Η αντιπολίτευση στο σύνολό της με τη στάση της δικαιώνει την 10ετή αδράνεια της δημοτικής αρχής στην παραλιακή ζώνη. Εδωσαν συγχωροχάρτι στο Νίκα, ο οποίος θα μπορεί από δω και πέρα να κουνά την άρνηση των υπολοίπων για τη μερική μονοδρόμηση ως απόδειξη ορθότητας της δικής του ατολμίας. Αντιπολίτευση αναμφίβολα φωτισμένη και για σεμινάριο αποφυγής!

 

panagopg@gmail.com