Κυριακή, 09 Σεπτεμβρίου 2018 20:01

Το χαμένο έδαφος της αυταπάτης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το χαμένο έδαφος της αυταπάτης

Η περίπτωση του δρόμου Πάτρα - Πύργος είναι η επιτομή της κυβερνητικής αποτυχίας στον τομέα των δημοσίων έργων.

Η κυβέρνηση παρέλαβε ένα έργο σε διαδικασία δημοπράτησης, ακύρωσε τη δημοπρασία, το επαναδημοπράτησε τμηματικά, και 3,5 χρόνια μετά δεν έχει ακόμα υπογράψει ούτε συμβάσεις. Το χειρότερο; Το έργο έχει μπλέξει με υψηλές εκπτώσεις και εταιρείες υπό πτώχευση, και θα δούμε αν και πότε θα ξεμπλέξει. Με δυο λόγια, αντί σήμερα να δουλεύουν φουλ τα συνεργεία για την κατασκευή του έργου, ψάχνουμε να βρούμε τα... βοσκοτόπια και τις εγγυητικές του Καλογρίτσα!

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν γνωρίζουμε αν προέρχεται από ψευδαίσθηση, αυταπάτη, ανικανότητα ή σκοπιμότητα. Η ουσία πάντως είναι ότι η Δυτική Ελλάδα αποτελεί «μαύρη τρύπα» στο εθνικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οικονομική της ανάπτυξη αλλά και την πολιτικο-κοινωνική της ομογενοποίηση. Η δε πολιτική ευθύνη για την καθυστέρηση αλλά και το μπλέξιμο του έργου είναι αποκλειστική: Δεν μεταβιβάζεται και δεν μπορεί πλέον να καλυφθεί με βουτιές στο παρελθόν και άλλα επικοινωνιακά τερτίπια.

Το μπλέξιμο στο Πάτρα - Πύργος έχει επηρεάσει και το οδικό τμήμα Καλό Νερό -Τσακώνα, για το οποίο υπάρχει ιδιαίτερο μεσσηνιακό ενδιαφέρον. Το τμήμα αυτό έχει ξεχαστεί εντελώς και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει. Κάτι για ολοκλήρωση μελετών αναμασούν εδώ και καιρό, αλλά εκεί έχει μείνει το ενδιαφέρον. Το επόμενο διάστημα και ενόψει εκλογών θα έχουμε άλλο ένα μπαράζ «ενδιαφέροντος», με ανακοινώσεις για χρηματοδοτήσεις και διαβεβαιώσεις για κατασκευή στο μέλλον... Δεν χρειάζεται όμως να υπογραμμίσουμε ότι οι υποσχέσεις δεν έχουν πλέον καμία αξία, μιας και το μέγεθος της αναξιοπιστίας είναι κολοσσιαίο. Οπως έχουν έρθει τα πράγματα, το μπαλάκι θα περάσει στην επόμενη κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να αποφασίσει άμεσα, τόσο για το ξεμπλοκάρισμα του Πάτρα - Πύργος όσο και για τον τρόπο κατασκευής του τμήματος Καλό Νερό -Τσακώνα.

Οι τοπικές αρχές και ειδικότερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αμέτοχοι παρατηρητές των εξελίξεων, κι αυτό θα πρέπει να ανατραπεί. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια· την επόμενη περίοδο θα πρέπει να τρέξουν όλα με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της αυταπάτης.


NEWSLETTER