Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018 20:37

Η τοπική κοινωνία και τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η τοπική κοινωνία και  τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη

Η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο πιλότων δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είναι μια παλιά ιστορία που βρίσκεται ως προοπτική στα συρτάρια του υπουργείου και επανέρχεται κάθε τόσο, όταν η πολιτική ηγεσία θέλει να πουλήσει εκδούλευση και ενδιαφέρον στην περιοχή. Το να γίνει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας εκπαιδευτικό κέντρο χρειάζεται ενίσχυση με εκπαιδευτικά αεροσκάφη και λοιπές υποδομές, για τις οποίες χρειάζονται χρήματα και επειδή αυτά δεν υπάρχουν το ενδιαφέρον παραμένει στα λόγια, με αποτέλεσμα η εκπαίδευση πιλότων να περιορίζεται στα εθνικά πλαίσια.

Το τελευταίο διάστημα έκανε την εμφάνισή της μια πρόταση από καναδική εταιρεία, η οποία διαθέτει εκπαιδευτικά αεροσκάφη και ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Το πρότζεκτ είναι αμερικάνικης λογικής, όπου στο στρατό οι ιδιωτικές εταιρείες είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει δοκιμαστεί αυτό το μοντέλο. Το ζήτημα όμως είναι ότι αυτό το σχέδιο για να προχωρήσει θα πρέπει να τύχει της κυβερνητικής στήριξης και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα. Ο υπουργός Αμυνας μοιράζει βάσεις στους Αμερικάνους και συζητά προτάσεις όπως αυτή των Καναδών, αλλά ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι της κυβέρνησης δεν θέλουν να ακούσουν γι’ αυτού του είδους τα σχέδια. Οι διαφωνούντες με τον υπουργό Αμυνας δεν καθοδηγούνται βέβαια από τον φλογερό αντιαμερικανισμό της νιότης τους, αλλά αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορούν να πουλήσουν στους οπαδούς τους «βάσεις του θανάτου» και ιδιώτες στο στράτευμα.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο με την παρούσα κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας στην Καλαμάτα, έχει όμως στρωθεί το έδαφος έτσι ώστε μια επόμενη κυβέρνηση που δεν θα έχει πρόβλημα με την είσοδο ιδιωτών στη στρατιωτική εκπαίδευση να προχωρήσει αυτό ή κάποιο παρόμοιο σχέδιο. Η προοπτική αυτή είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει την τοπική κοινωνία. Το τι και το πώς θα αναπτυχθεί είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να έχει λόγο η τοπική κοινωνία. Υπάρχουν ζητήματα περιβαλλοντικά και ηχητικής όχλησης τα οποία θα πρέπει έγκαιρα να επισημανθούν και να δοθούν λύσεις. Οι αντιδράσεις ενός ξεπερασμένου πολιτικού…αντιδυτικισμού είναι απλώς γραφικές, η αντιμετώπιση όμως υπαρκτών ζητημάτων είναι ευθύνη και στοιχείο δράσης για τις τοπικές κοινωνίες.

 

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER