Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 21:29

Εκλογές για μαραθωνοδρόμους

Γράφτηκε από τον

Εκλογές για μαραθωνοδρόμους

Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα γίνουν το Μάιο.

Οι υποψηφιότητες έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται και ο χρόνος είναι αρκετός για να συγκροτηθούν συνδυασμοί, πρόγραμμα, αλλά και να γίνουν επαφές σε όλα τα επίπεδα. Η προεκλογική περίοδος είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας, έτσι όποιος έχει σχέδιο και δουλεύει συστηματικά θα φτάσει στην τελική ευθεία με δυνάμεις και καθαρό μυαλό για να κόψει το νήμα. Η επισήμανση αυτή είναι αναγκαία γιατί κάποιοι βιάζονται να δείξουν ότι κάτι κάνουν και κάποιοι άλλοι να βγάλουν συμπεράσματα για το πώς προχωρούν τα πράγματα.

Οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση είναι πλέον παιχνίδι με πολλούς παίκτες που θα καταλήξει με δυο πρωταγωνιστές. Τελικός νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει να κρατήσει τις καλύτερες σχέσεις με τους υπόλοιπους παίκτες και τους ψηφοφόρους τους και δεν θα δημιουργήσει αντισυσπειρώσεις στην κρίσιμη τελική ευθεία. Οποιος δώσει τα πάντα την πρώτη Κυριακή κόβοντας γέφυρες και σηκώνοντας διχαστικά τείχη αυξάνει μεν τις πιθανότητες να μπει στην τελική ευθεία, αλλά δεν θα έχει δυνάμεις και βοήθειες, με αποτέλεσμα να χάσει την κούρσα. Οι υποψήφιοι λοιπόν που κρατούν χαμηλούς τόνους έναντι των αντιπάλων τους και καταφέρουν να οικοδομήσουν ένα αφήγημα ελκυστικό και χωρίς προκλήσεις, έχουν αυξημένες πιθανότητες να επικρατήσουν.

Τα κόμματα και οι στηρίξεις τους σε αυτές τις εκλογές θα παίξουν ρόλο και θα δούμε αν θα είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος από αντίστοιχες εκλογές του παρελθόντος. Και αυτό γιατί ενώ από τη μια μεριά υπάρχει μικρότερη δυναμική των κομμάτων στην κοινωνία, από την άλλη αυτές οι εκλογές θα γίνουν μαζί ή κοντά με τις βουλευτικές, οπότε θα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Για να το πούμε με ένα παράδειγμα, ο υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. ή το ΣΥΡΙΖΑ θα «κουβαλήσει» και τον υποψήφιο του κόμματος στην Περιφέρεια και το αντίστροφο. Επιπρόσθετα η κομματική πόλωση των βουλευτικών εκλογών δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει ανεπηρέαστη τη μάχη στις αυτοδιοικητικές. Η περίοδος είναι λοιπόν αχαρτογράφητη πολιτικά και έχουμε ακόμα δρόμο, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνθήκες είναι γι’ αυτούς που διαθέτουν αντοχές για μαραθώνιο.

panagopg@gmail.com