Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 17:11

Ωρα οριστικών αποφάσεων 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Της προεκλογικής περιόδου τα καμώματα τα βλέπει η μετεκλογική και γελά! Αυτό είναι πλέον νόμος στην πολιτική και όποιος τον αγνοεί θέλει να τον κοροϊδεύουν.

Η προεκλογική δημοπράτηση του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου είχε από την πρώτη στιγμή επισημανθεί ότι ήταν προβληματική. Σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια ελάχιστοι ακούνε αυτούς που δείχνουν το φεγγάρι, γιατί προτιμούν να κοιτούν το δάχτυλο! Η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου έχει αποδειχθεί ότι στην Ελλάδα δύσκολα ή μετά από πάρα πολλά χρόνια δίνει αποτέλεσμα. Μία σειρά από έργα που έχουν δημοπρατηθεί με τη συγκεκριμένη μέθοδο έχουν κολλήσει σε κυκεώνα προσφυγών και δικαστικών εμπλοκών.

Η εφαρμογή του πλαισίου είναι δύσκολη και δίνει επιχειρήματα στη μία και την άλλη πλευρά. Η τελευταία εξέλιξη με τον αποκλεισμό δύο μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών από το συγκεκριμένο έργο είναι ενδεικτική. Οταν αποκλείεται η «ΑΚΤΩΡ» από τη διαδικασία, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία, τη στιγμή που έχει κατασκευάσει τους μισούς αυτοκινητόδρομους της χώρας, αντιλαμβάνεται ο καθένας για τι διαδικασία μιλάμε και πού αυτή θα οδηγήσει. Πέρα όμως από τον πόλεμο των εταιρειών και των προβληματικών διαδικασιών, αυτό που έχει σημασία για την περιοχή και τους πολίτες της είναι το ξεμπλοκάρισμα, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Ο δρόμος Καλαμάτα - Μεθώνη είναι κομβικό έργο για τη Μεσσηνία. Το ξεκαθάρισμα τόσο της χάραξής του όσο και της διαδικασίας δημοπράτησης της κατασκευής του είναι ευθύνη της νέας πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Είναι πλέον περισσότερο από φανερό ότι χρειάζονται άμεσα οριστικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα. Η πολιτική ηγεσία καλείται να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία. Αναφερθήκαμε προχθές στην ανάγκη προετοιμασίας, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ένταξη έργων στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται σε επίπεδο Ε.Ε. Δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις, χρειάζεται επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 17:15