Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 19:00

Να επικεντρωθούμε σε αυτά που μπορούν να γίνουν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Στα αζήτητα βρίσκεται η ανοιξιάτικη πατάτα που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή Καλαμάτας - Μεσσήνης.

Η χαμηλή ζήτηση λόγω κορονοϊού και μειωμένης κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά από τη μία πλευρά, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων πατάτας εισαγωγής από την άλλη, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην αγορά του συγκεκριμένου προϊόντος. Η συγκυρία με την πανδημία του κορονοϊού προφανώς και επιδείνωσε την κατάσταση, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η πατάτα της περιοχής μένει στα αζήτητα και «βγαίνει» με τιμές κάτω του κόστους. Εχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και είναι βέβαιο πως θα ξανασυμβεί στο μέλλον, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα επίπεδα παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος.
Η ανοιξιάτικη πατάτα της περιοχής μέχρι τώρα απορροφάται κατά κύριο λόγο στην εσωτερική αγορά, με επίκεντρο την περίοδο των γιορτών του Πάσχα. Το κόστος παραγωγής είναι αρκετά υψηλό και ελάχιστα ανταγωνιστικό έναντι άλλων χωρών, όπως η Κύπρος και η Αίγυπτος. Το προϊόν θα μπορούσε να απορροφηθεί από την εσωτερική αγορά με ικανοποιητική τιμή για τον παραγωγό, μόνο με την επιβολή απαγορεύσεων εισαγωγών. Οι απαγορεύσεις από χώρες της Ε.Ε. όπως η Κύπρος, είναι αδύνατη, ενώ και οι περιορισμοί από τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος, εξαιρετικά πολύπλοκη. Σε κάθε περίπτωση -και για να κινούμαστε στα πλαίσια του πραγματικού και της μεγάλης εικόνας- η οικονομία στην οποία λειτουργεί η χώρα δεν μπορεί να κινηθεί με απαγορεύσεις και προστατευτισμό.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το εύκολο είναι να λες στους παραγωγούς ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εισαγωγές. Αυτό δεν υπάρχει και καλό είναι να σταματήσουν όλοι να σπεκουλάρουν στην ανάγκη των ανθρώπων του μόχθου. Η καλλιέργεια για να μην εγκαταλειφθεί πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Υπάρχει ανάγκη να επικεντρωθούν όλοι στο πώς μπορεί αυτό να συμβεί και στο τι πρέπει να αλλάξει στο επίπεδο διακίνησης στα πλαίσια λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, προκειμένου το προϊόν να καταλήγει σε λογικές τιμές στους καταναλωτές. Οσο δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούν να συμβούν και ζητούμε να σταματήσει η γη για να… κατέβουμε, τόσο θα μετράμε χαμένες χρονιές και κατεστραμμένες οικονομικά οικογένειες.

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 19:03