Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 17:40

Εγρήγορση για να αποφευχθεί νέα τραγωδία

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εγρήγορση για να αποφευχθεί νέα τραγωδία

Οι κλιματολογικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει φέτος στην περιοχή έχουν δημιουργήσει περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο σε σχέση με την πυρόσβεση.

Η παρατεταμένη ξηρασία σε συνδυασμό με τη βλάστηση έχουν δημιουργήσει συνθήκες εξαιρετικά επικίνδυνες. Τα όσα συμβαίνουν ταυτόχρονα στο Πυροσβεστικό Σώμα δημιουργούν εύλογες ανησυχίες για το τι θα γίνει όταν χρειαστεί να υπάρξει επέμβαση.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής. Τα επόμενα χρόνια μια σειρά απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία αξιωματικοί θα περνούν τις μέρες τους στις δικαστικές αίθουσες για να αποδείξει ο καθένας το δίκιο του και το τι έκανε ή δεν έκανε σε κάθε πυρκαγιά. Αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας ότι αυτό δημιουργεί τεράστια πίεση στο μάχιμο δυναμικό της υπηρεσίας, το οποίο θα επιχειρεί με το άγχος να μην του κάτσει… στραβή στη βάρδια του.

Η κρίση αυτή αποτελεί σίγουρα ευκαιρία για ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα προκειμένου να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Η Πυροσβεστική όπως και κάθε δομή του Δημοσίου έχει ανάγκη από ξεκάθαρες διαδικασίες, οι οποίες θα προάγουν την αξιοκρατία και θα ελαχιστοποιούν την αυθαιρεσία. Οι δομημένες διαδικασίες δεν επιτρέπουν παρεμβάσεις και προσωπικές επιλογές. Η πυρόσβεση δεν είναι δουλειά του υπουργού, του βουλευτή, του περιφερειάρχη και του δημάρχου, αλλά της συγκεκριμένης υπηρεσίας η οποία λειτουργεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και ζητά τη συνδρομή και τη βοήθεια των υπολοίπων με βάση τον συνολικό σχεδιασμό. Μέσα από ένα δομημένο σύστημα, που επικεντρώνεται στην επίτευξη του στόχου και όχι στην επίδειξη ηγετικών ικανοτήτων, μπορούμε να ελπίζουμε σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Η Μεσσηνία έχει πληρώσει ακριβό τίμημα σε παλαιότερες πυρκαγιές. Ειδικά φέτος, με βάση και τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, χρειάζεται αυξημένη εγρήγορση όλων των φορέων αλλά και των πολιτών, προκειμένου να μην ζήσουμε μια νέα τραγωδία. Η ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων μέσα από τις δομές των δήμων, οι οποίοι διαθέτουν και μικρά πυροσβεστικά για άμεση επέμβαση, είναι ένα αναγκαίο βήμα για τις επόμενες εβδομάδες. Βασικός στόχος, η άμεση επέμβαση και η γρήγορη αντιμετώπιση της όποιας πυρκαγιάς, ώστε να μην χρειαστεί να ψάχνουμε στα τηλέφωνα για αεροπλάνα.

 

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 12:36
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ελπίζουν σε ρεσάλτο! Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία »

NEWSLETTER