Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 19:06

Δίνει αισιοδοξία το ορατό τέλος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι ανακοινώσεις από την επιστημονική κοινότητα σε σχέση με την εξέλιξη στον τομέα των εμβολίων δημιουργούν νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αν αρχές του χρόνου ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες, θα έχει συντελεστεί ένα τεράστιο βήμα αντιμετώπισης της πανδημίας. Μπορούμε δηλαδή να μετράμε αντίστροφα. Υπάρχει ορατή έξοδος από τη συγκεκριμένη περιπέτεια, κάτι που δίνει δύναμη για την αντιμετώπιση της παρούσας φάσης και αισιοδοξία για το μέλλον.

Η εξέλιξη σε σχέση με την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας καθορίζει μία σειρά από ζητήματα. Οταν μιλάμε πλέον για δυο-τρεις μήνες απαιτείται άλλη στάση από την πλευρά όλων μας, αλλά και διαφορετικός σχεδιασμός από την πλευρά της πολιτείας. Πρόκειται για μια κατάσταση που έχει πλέον ορατή ημερομηνία λήξης και απαιτούνται μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, τα οποία δεν θα αποτελέσουν βαρίδια στο μέλλον. Η προσωρινότητα δεν μπορεί να οδηγεί σε δαπάνες που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα γονατίζουν τα δημοσιονομικά σε βάθος χρόνου. Ο σχεδιασμός και τα μέτρα θα πρέπει να έχουν χρονικό ορίζοντα μερικών μηνών. Η καραντίνα και τα μέτρα περιορισμού έχουν ημερομηνία λήξης.
Το ορατό τέλος δίνει τη δυνατότητα να κατευθυνθούν πόροι και δυνάμεις στη στήριξη των ανθρώπων που έχασαν το εισόδημά τους. Μετά την υγεία έχει προτεραιότητα η οικονομία και η επανεκκίνησή της. Βασική προτεραιότητα η εξεύρεση πόρων, προκειμένου να επανεκκινήσουν επιχειρήσεις και να καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί. Τα πάντα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, θα κριθούν από τη δυναμική της επανεκκίνησης. Αν του χρόνου τέτοιο καιρό έχει καλυφθεί το έδαφος που έχει χαθεί, κανένας δεν θα θυμάται όλο αυτό που περάσαμε. Το μόνο που θα έχει μείνει θα είναι τα ευτράπελα αυτής της περιόδου. Χρειάζεται απλώς να προσέξουμε μερικές εβδομάδες και να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Μπορούμε πλέον να αισιοδοξούμε. Οι δυνάμεις της μιζέριας, της παρακμής και της καταστροφολογίας ηττώνται από το φως και την αισιοδοξία της επιστήμης. Ευτυχώς!

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 19:10