Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 22:29

Η κλιματική αλλαγή θέτει νέες προτεραιότητες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η κλιματική αλλαγή θέτει νέες προτεραιότητες

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί το μεγάλο σύγχρονο πρόβλημα, όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό δεν μπορεί να κατανοήσει όλα αυτά που συντελούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Η οικονομία αλλάζει με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες, η ζωή των ανθρώπων μεταβάλλεται και οι νέες πολιτικές αναγκαστικά θα είναι όλο και πιο ευαίσθητες περιβαλλοντικά τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη μεγάλη οικονομική αλλαγή συντελείται στον τομέα της ενέργειας. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε θα είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούσαμε μέχρι τώρα. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με ανανεώσιμες πηγές σε βάθος χρόνου θα κυριαρχήσει, ενώ στο μεσοδιάστημα το φυσικό αέριο θα είναι η βασική πηγή ενέργειας, με το ρόλο του πετρελαίου να υποχωρεί. Η αλλαγή αυτή φέρνει νέες οικονομικές ισορροπίες σε όλα τα επίπεδα.

Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και η έλευση φυσικού αερίου μεταβάλλει τα οικονομικά δεδομένα στην περιοχή και δημιουργεί νέες συνθήκες στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες, αλλά και τον αγροτικό τομέα. Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί στη Νότια Πελοπόννησο τεράστιο ζήτημα στον υδροφόρο ορίζοντα και επηρεάζει συνολικά τον πρωτογενή τομέα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πολύ σωστά προχωρά στην εκπόνηση μελετών για την ενίσχυση των υδάτινων αποθεμάτων και την ορθολογική διαχείριση του νερού της περιοχής.

Η δημιουργία μικρών εγγειοβελτιωτικών έργων, προκειμένου να αξιοποιείται κάθε σταγόνα νερού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και τεράστιο έργο υποδομής. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να διατεθούν σημαντικοί πόροι. Χρειάζεται να γίνει κατανοητό σε όλους ότι σε λίγα χρόνια οι παραδοσιακές ξερικές καλλιέργειες αν δεν αρδευτούν, θα πάψουν να υπάρχουν και να παράγουν εισόδημα για την περιοχή. Για να προχωρήσουν όμως αρδευτικά έργα θα χρειαστεί συνολικά νέα φιλοσοφία στο σχεδιασμό και την εκτέλεσή τους. Όταν υπάρχει έτοιμο το Φιλιατρινό φράγμα γεμάτο με νερό και δεν υπάρχουν δίκτυα για να φτάσει το νερό στο χωράφι, πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για ορθολογική διαχείριση των πόρων στο μέλλον; Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί απαιτούν άλλους ρυθμούς και διαφορετική αντιμετώπιση των πάντων, διαφορετικά είναι σίγουρο ότι τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής θα μας ξεπεράσουν.

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 22:05

NEWSLETTER