Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 22:13

Οι νέες ευκαιρίες στην παραγωγή ενέργειας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι νέες ευκαιρίες στην παραγωγή ενέργειας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι έρευνες για τα πετρέλαια στο Ιόνιο παίρνουν παράταση και έτσι δεν προβλέπεται να γίνουμε σύντομα εμίρηδες. Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη στη Μεγαλόπολη θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη πόλεμος εταιρειών για την παροχή φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο. Την ίδια ώρα βρίσκονται στα σκαριά μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Νέες τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και όλο και μεγαλύτερη χρήση του ηλεκτρισμού είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν στην παραγωγή αλλά και στην καθημερινότητα όλων μας. Αυτά που αναμένεται να συμβούν τα επόμενα χρόνια στον τομέα της ενέργειας δημιουργούν ένα εντελώς νέο οικονομικό περιβάλλον. Η περιοχή συνολικά βρίσκεται στο κατώφλι της νέας ενεργειακής εποχής.

Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Volvo, ανακοινώνουν ότι θα παράγουν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ετοιμάζονται, ενώ οι νέες τεχνολογίες αποθήκευσης με μπαταρίες και συστήματα αντλησιοταμίευσης δημιουργούν ένα εντελώς νέο οικονομικό περιβάλλον. Να σημειώσουμε ότι με το σύστημα αντλησιοταμίευσης -το νερό ανεβαίνει με αντλία σε υψηλότερο επίπεδο, όταν υπάρχει περίσσευμα ενέργειας και πέφτει όταν χρειάζεται να δημιουργηθεί νέα και δεν επαρκεί ο ήλιος και ο αέρας-  δημιουργούνται και νέες ευκαιρίες για παράλληλα μικρά αρδευτικά έργα.

Οι εξελίξεις στην ενέργεια συνθέτουν ένα πλαίσιο το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ως τοπική κοινωνία. Οι ενεργειακές κοινότητες και η ενεργειακή δημοκρατία, προκειμένου να υπάρχει διάχυση εισοδήματος, είναι ζητήματα που έπρεπε ήδη να συζητούνται. Βρισκόμαστε δυστυχώς πίσω από τις εξελίξεις και για μια ακόμα φορά εκδηλώνονται στείρες αρνήσεις προσπαθώντας να υπερασπιστούμε τεχνολογίες και μέσα που έχουν ξεπεραστεί.

Η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό είναι ζητήματα τα οποία δημιουργούν νέες δυνατότητες επενδύσεων και ανάπτυξης στην περιοχή. Οι τοπικοί φορείς καλό θα είναι να σταματήσουν να κινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο και να δουν μπροστά τους τις ευκαιρίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης από ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει δρόμους και αναπλάσεις πλατειών, αλλά επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και της νέας οικονομίας. Εκεί θα πρέπει να στραφεί και το ενδιαφέρον όλων των τοπικών παραγόντων ενισχύοντας επενδύσεις που θα φέρουν εισόδημα και θα κρατήσουν κόσμο στην περιοχή.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2021 21:20

NEWSLETTER