Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 20:35

Να μην ξεφύγει τώρα η κατάσταση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Να μην ξεφύγει τώρα η κατάσταση

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το χθεσινό άνοιγμα των σχολείων αποτελεί το τελευταίο βήμα επιστροφής στη νέα μετα-Covid-19 κανονικότητα. Η αισιοδοξία είναι παντού εμφανής και η αίσθηση ότι τελείωσε η περιπέτεια κυρίαρχη και αυτό μπορεί να μετατραπεί τελικά σε πρόβλημα. Με τον κορονοϊό δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος, αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με προσοχή και υπευθυνότητα.
Ο καλός καιρός που επικρατεί στην περιοχή έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και μπορούμε να λειτουργούμε ελεύθερα και χωρίς κανένα μέτρο. Αυτό είναι λάθος. Για όσους δεν το έχουν παρατηρήσει, τις τελευταίες ημέρες η Μεσσηνία δίνει αρκετά κρούσματα και είναι εύκολο η κατάσταση να ξεφύγει. Είναι βέβαιο ότι αν συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε όλοι σα να μην υπάρχει πλέον κορονοϊός, πολύ σύντομα θα έχουμε άσχημες εξελίξεις στην περιοχή. Το άνοιγμα δεν πρέπει να συνοδεύεται με έλλειψη κάθε μέτρου προστασίας. Είναι φανερό ότι χρειάζεται προσοχή τόσο με τη διεξαγωγή διαρκώς τεστ, τα οποία διατίθενται δωρεάν σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων, όσο και με την τήρηση βασικών μέτρων προστασίας με αποστάσεις και μάσκες. Η ατομική στάση του καθενός θα κρίνει την έκβαση της συγκεκριμένης μάχης. Κανένα κράτος «πατερούλης» δεν μπορεί να σε σώσει αν δεν αντιλαμβάνεσαι τα βασικά.
Το παράδειγμα του Μεσολογγίου θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας διδάξει ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Οπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, η Μεσσηνία επειδή τα έχει πάει πάρα πολύ καλά όλη αυτή την περίοδο, θα είναι εγκληματικό την τελευταία στιγμή να χάσει τη μάχη. Να κλείσει όταν όλοι οι άλλοι θα ανοίγουν, γιατί δεν μπόρεσαν ορισμένοι να συγκρατηθούν και να αυτοπεριοριστούν για μερικές ημέρες ακόμα. Οι εμβολιασμοί στην περιοχή τρέχουν με ικανοποιητικό ρυθμό. Αν συνεχιστούν με την ίδια ένταση μέχρι τέλος του μήνα θα έχει χτιστεί ένα ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, που θα επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειονότητα και ειδικά οι νέοι δείχνουν ότι έχουν καταλάβει πως στην κανονικότητα θα επιστρέψουμε μόνο όταν θα έχουν εμβολιαστεί. Το στοίχημα του κράτους και των πολιτών είναι πλέον να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αν το στοίχημα αυτό κερδηθεί, τότε θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε δυναμικά στη νέα κανονικότητα.
panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 20:40

NEWSLETTER