Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 21:08

Η μεγάλη ευκαιρία για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η μεγάλη ευκαιρία για το Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Όταν πριν από μερικά χρόνια επιχειρήθηκε η παραχώρηση σε ιδιώτες των αεροδρομίων της χώρας, είχαμε τους γνωστούς αυτόκλητους υπερασπιστές του δημοσίου συμφέροντος να φέρνουν την καταστροφή και να δίνουν τον αγώνα κατά… του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας! Από τότε κύλησε πολύ νερό στον μύλο της αυταπάτης. Φτάσαμε έτσι σήμερα η παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας να γίνεται αποδεκτή από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι αν θέλεις να τρέξουν κάποια πράγματα θα πρέπει αυτά να φύγουν από το στενό έλεγχο του Δημοσίου. Τα αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες έγιναν καλύτερα και διοικούνται αποτελεσματικότερα, αυτή είναι η πραγματικότητα που είναι ξεροκέφαλη. Τα απολιθώματα ξεπερασμένων ιδεολογιών και σχημάτων αντιλαμβάνονται ότι η τοπική κοινωνία τούς έχει γυρίσει την πλάτη και αποφεύγουν τις κακοτοπιές. Δεν μπορούν να πουλήσουν φόβο και καταστροφή, γι’ αυτό και σιωπούν.
Θα ήταν βεβαίως σημαντικό λάθος αν πιστεύαμε ότι αρκεί η πρόθεση παραχώρησης του Αεροδρομίου Καλαμάτας για να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο αεροδρόμιο στη Νότια Πελοπόννησο. Χρειάζεται στενή παρακολούθηση όλης της διαδικασίας και προσοχή στους όρους παραχώρησης. Δεν είναι άγγελοι αυτοί που θα το πάρουν, ούτε βεβαίως και διάβολοι. Το Δημόσιο χρειάζεται να βάλει το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου αεροδρομίου το οποίο θα υποβοηθά την ανάπτυξη της περιοχής. Ένα αεροδρόμιο που θα φέρνει κέρδος στον ιδιώτη διαχειριστή αλλά και στην περιοχή. Το κέρδος είναι αυτό που κινητοποιεί και καλό είναι αυτό να γίνει κατανοητό απ’ όλους.
Το επόμενο διάστημα απαιτείται εγρήγορση από την πλευρά των τοπικών παραγόντων, έτσι ώστε να τρέξουν τα πράγματα με ταχύτητα, προκειμένου μέσα στην επόμενη διετία η περιοχή να έχει ένα σημαντικά αναβαθμισμένο αεροδρόμιο, το οποίο θα αποτελέσει πύλη εισόδου για όλη την Πελοπόννησο αλλά και τη Δυτική Ελλάδα. Έχουμε επανειλημμένα τονίσει ότι το Αεροδρόμιο Καλαμάτας είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο υποδομής για την περιοχή. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του είναι το κυρίαρχο ζήτημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από πολίτες και πολιτικούς. Η πρώτη ευκαιρία αναβάθμισής του χάθηκε, γιατί κάποιοι δεν τόλμησαν, δεν πρέπει να χαθεί και αυτή.

panagopg@gmail.com


NEWSLETTER