Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 22:41

Ξεκαθάρισμα για το Καλαμάτα - Μεθώνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ξεκαθάρισμα για το Καλαμάτα - Μεθώνη

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η απάντηση του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή στον βουλευτή Μίλτο Χρυσομάλλη για τον δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι απολύτως ανησυχητική. Από τη μία μεριά δεν δίνεται καμία απάντηση σε σχέση με τα εύλογα ερωτήματα για το κόστος του έργου και την προετοιμασία σε κρίσιμα τμήματα του δρόμου και από την άλλη αναπτύσσονται θεωρίες καφενείου για να δικαιολογηθούν συγκεκριμένες επιλογές.

Είναι προφανές ότι ο συγγραφέας της απάντησης προσπαθεί, για μία ακόμη φορά, να θολώσει τα νερά και να κερδίσει χρόνο, για να δικαιολογήσει τη διαφοροποίηση των επιλογών. Έχουμε επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δύσκολα θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο στο σύνολό του. Η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου που επιλέχθηκε δεν θα φέρει αποτέλεσμα εύκολα, τόσο γιατί δεν υπάρχει εμπειρία όσο και γιατί υπάρχουν πολλά κενά σε σχέση με το κόστος των απαλλοτριώσεων αλλά και με τη χάραξη του δρόμου μετά το Σουληνάρι.

Είναι πλέον φανερή η προσπάθεια να μαζευτεί το κόστος του έργου. Βγαίνει σε πρώτη φάση η παράκαμψη της Πύλου, στη συνέχεια θα βγει το τμήμα Σουληνάρι - Πύλος και στο τέλος θα αφαιρεθεί και το κόμβος «Μορέα» στο αεροδρόμιο - Καλαμάτα, προκειμένου να μαζευτεί το κόστος των απαλλοτριώσεων αλλά και το συνολικότερο κατασκευαστικό. Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υποδομών ψάχνουν πώς θα σερβιριστεί στην τοπική κοινωνία η συγκεκριμένη επιλογή. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό για το πού την πάνε τη δουλειά.

Οι τοπικοί παράγοντες θα πρέπει να ανησυχήσουν και να σπεύσουν να ζητήσουν ξεκαθάρισμα και επιτάχυνση των διαδικασιών. Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όλο έναρξη ενός διαλόγου αναμένουμε, ο οποίος ούτε ξεκινά οπότε ούτε φαίνεται να ολοκληρώνεται. Το χειρότερο, δεν θα αφορά ολόκληρο τον δρόμο από την Καλαμάτα έως τη Μεθώνη αλλά τμήμα αυτού του δρόμου. Όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται πως πάμε μόνο για το τμήμα κόμβος «Μορέα» - Σουληνάρι. Αν αυτή είναι η επιλογή ας την τρέξουν και ας σταματήσουν τα παραμύθια. Όλοι έχουμε καταλάβει. Η Ν.Δ. θα πληρώσει υψηλό πολιτικό κόστος, γιατί συνέχισε ένα πρόχειρα σχεδιασμένο έργο που δημοπρατήθηκε για προεκλογικούς λόγους. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά τα έργα δύσκολα ολοκληρώνονται και είναι πλέον φανερό ότι θα φτάσουμε στις εκλογές και θα είμαστε ακόμα στον… ανταγωνιστικό διάλογο και στις θεωρίες συνωμοσίας! Έτσι δεν γίνονται όμως έργα αλλά μυθιστορήματα.

 

panagopg@gmail.com

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 23:54

NEWSLETTER