Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 22:40

Τελικά δεν θα γίνει τίποτα!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τελικά δεν θα γίνει τίποτα!

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η πρόταση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης του αυτοκινητοδρόμου Λεύκτρο - Αρχαία Ολυμπία έχει ιδιαίτερη σημασία συνολικά για τη Νότια Πελοπόννησο. Μέσα από τη συγκεκριμένη όδευση Τρίπολη, Σπάρτη και Καλαμάτα έρχονται πιο κοντά με τη Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα και τα Γιάννενα. Δημιουργούνται νέες συνθήκες οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ισορροπίας. Πρόκειται για έναν δρόμο που ανοίγει νέες προοπτικές.
Το ζήτημα είναι ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας δεν έχει ούτε καν προμελέτη. Αυτό αρκεί για να καταλάβουμε όλοι ότι από την εξαγγελία έως την ολοκλήρωση ενός τόσο μεγάλου έργου θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια. Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προσδιορισμένα σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Ειλικρινά δεν βλέπουμε πώς μπορεί να υλοποιηθεί ένα έργο το οποίο δεν έχει στοιχειωδώς μελετηθεί μέσα στο χρονικό πλαίσιο που θέτει το Ταμείο.
Η σύνδεση των αυτοκινητοδρόμων στο Λεύκτρο είναι αλήθεια ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Στην Τσακώνα δεν μπορούν να συνδεθούν ολοκληρωμένοι αυτοκινητόδρομοι μετά την απόφαση του ΣτΕ για τη διέλευση του δρόμου από τη λίμνη Καϊάφα. Το ζήτημα σε τοπικό επίπεδο είναι τι θα γίνει με το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της Δυτικής Μεσσηνίας και θα πρέπει να το δει πλέον κάποιος ανεξάρτητα από το τμήμα Πύργος - Καλό Νερό. Υπάρχει σχετικά προχωρημένη μελετητική ωριμότητα και μετά το ξεμπλοκάρισμα του Πάτρα - Πύργος η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το τι θα πράξει.
Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλες αναβολές και χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις και συγκεκριμένες αποφάσεις. Αν η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομο από το Λεύκτρο στην Αρχαία Ολυμπία και να τον συνδέσει με τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος, θα πρέπει να δώσει και μία λύση στο θέμα του δρόμου Καλό Νερό - Τσακώνα μέσα από συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Χρειάζεται ξεκαθάρισμα προτεραιοτήτων και να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Το χειρότερο είναι οι πολλαπλές επιλογές και λύσεις να οδηγήσουν σε νέα αναβλητικότητα. Φοβούμαστε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν όλα και τελικά δεν θα γίνει τίποτα. Αυτό είναι και το χειρότερο σενάριο για την περιοχή και την ανάπτυξή της.

panagopg@gmail.com

 


NEWSLETTER