Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 10:45

Ενα μικρό βήμα με μεγάλο συμβολισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενα μικρό βήμα με μεγάλο συμβολισμό

Η οικονομία είναι και θέμα ψυχολογίας. Αν όλοι πιστεύουν ότι θα καταστραφούν, σταματούν όλες οι δραστηριότητες και επιβεβαιώνεται η προφητεία. Αντίθετα αν επικρατήσει η πεποίθηση ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, τότε πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να βελτιωθεί η κατάσταση. Στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτιάξουν την ψυχολογία στην κοινωνία προσδοκώντας ότι αυτό θα δώσει ανάσα στην χειμαζόμενη οικονομία.

Ο στόχος είναι φιλόδοξος και δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν η προσπάθεια μείνει μόνο σε ευχές και επικοινωνιακούς χειρισμούς. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος αισιοδοξίας εντάσσεται αναμφίβολα η επίσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, την Πέμπτη στο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού.  Η επίσκεψη στο εργοτάξιο είναι επικοινωνιακό γεγονός, η επανεκκίνηση των έργων όμως στους αυτοκινητόδρομους, εφόσον συντελεστεί, είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η κατασκευή των πέντε αυτοκινητοδρόμων (Αθήνα - Καλαμάτα, Κόρινθος - Πάτρα -Τσακώνα, Πάτρα - Γιάννενα, Πέταλο Μαλιακού -Κατερίνη και Λαμία - Γρεβενά) με συμβάσεις παραχώρησης επιλέχθηκε ως λύση όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν στο απόγειό της. Οι ιδιώτες που ανέλαβαν να κατασκευάσουν τα συγκεκριμένα έργα το έπραξαν γιατί προσδοκούσαν έσοδα και κέρδος σε μια οικονομία που κινείτο με υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης. Σε μια οικονομία που οι πολίτες είχαν κατακτημένο το υψηλότερο ιστορικά επίπεδο διαβίωσης το οποίο τους επέτρεπε τις οδικές μετακινήσεις και βέβαια την πληρωμή των αντίστοιχων διοδίων. Το σταμάτημα των έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους -πλην του Τρίπολης-Καλαμάτας- πραγματοποιήθηκε όταν διεφάνη ο κίνδυνος της απόλυτης χρεοκοπίας της οικονομίας και των πολιτών. Η επανεκκίνησή τους έχει έτσι ιδιαίτερη αξία γιατί εμπεριέχει την προσδοκία των επενδυτών ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν και θα υπάρχουν αρκετοί πελάτες οι οποίοι θα χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους. Είναι λοιπόν φανερό ότι η επανέναρξη των έργων στους αυτοκινητόδρομους συμβολίζει τόσο επικοινωνιακά όσο και ουσιαστικά την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με την προσδοκία μάλιστα ότι θα υπάρξει επιστροφή, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, σε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης.

Το θετικό συμβολισμό της επανέναρξης των εργασιών στους αυτοκινητόδρομους σκιάζει το «κούρεμα» της Ολυμπίας Οδού. Η μετάθεση στο ασαφές μέλλον της κατασκευής του δρόμου από την Πάτρα στον Πύργο και στο ακόμα πιο αβέβαιο μέχρι την Τσακώνα, δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς σε τοπικό επίπεδο. Οι τοπικοί παράγοντες έχουν χρέος να επιδιώξουν τη δέσμευση για ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού όπως ακριβώς είχε αρχικά σχεδιαστεί. Οι γενικόλογες υποσχέσεις και τα χρονοδιαγράμματα προφανώς και από μόνα τους δεν λένε τίποτα, γι'αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί η ρητή σύνδεση των εισπράξεων του βορείου τμήματος με τα μελλοντικά έργα στο νότιο. Το κρίσιμο δηλαδή είναι να παραμείνει η συμβασιακή ολότητα του έργου έτσι ώστε αν επιβεβαιωθεί η οικονομική ανάκαμψη της οικονομίας να καταστεί άμεσα υλοποιήσιμη η ολοκλήρωσή του. 

Οι ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί στην οικονομία είναι εξαιρετικά εύθραυστες. Το να βγαίνει ο καθένας «να σκούζει στα κεραμίδια» είναι το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια έχει πολλές φορές αποδειχθεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και βέβαια χωρίς λεφτά …«μοναχός σου χόρευε και όσο θέλεις πήδα». Οι αυτοκινητόδρομοι δεν πρόκειται ποτέ να ολοκληρωθούν αν δεν ανακάμψει η ελληνική οικονομία και δεν θα προσφέρουν τίποτα αν δεν διατηρηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Οι δρόμοι είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι σε ανοικτές κοινωνίες και οικονομίες, σε περιβάλλον απομόνωσης είναι εντελώς αχρείαστοι και βέβαια δεν έχει καμία σημασία αν είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί. Η επανεκκίνηση της Ολυμπίας Οδού είναι ένα θετικό βήμα. Η ολοκλήρωσή της είναι ζητούμενο το οποίο δεν πρέπει στιγμή να πάψουν να διεκδικούν όλοι οι πολίτες και οι τοπικοί φορείς. Σε κάθε όμως περίπτωση οφείλουν να γνωρίζουν όλοι ότι η κατασκευή της θα εξαρτηθεί από τη συνολική πορεία της οικονομίας.  

panagopg@gmail.com

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Απριλίου 2013 13:33

NEWSLETTER