Τρίτη, 11 Ιουλίου 2023 21:48

Πρόκληση για όλους οι εκλογές στην Περιφέρεια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

 

Η επιλογή της Ν.Δ. να μην στηρίξει εκ νέου τον Παναγιώτη Νίκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προκαλέσει αίσθηση αλλά και αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό της περιοχής.

Ο Νίκας δεν στηρίζεται γιατί ήταν «δύσκολος» στη συνεργασία με ένα συγκεκριμένο σύστημα παραγόντων στη Ν.Δ., επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Το σύστημα αυτό «έφαγε» τον Νίκα στο όνομα της ανάγκης ανανέωσης και ενός προσώπου που θα… συνεργάζεται και θα ακούει τις κεντρικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και του κόμματος.

Η ανανέωση ήταν λοιπόν το βασικό όπλο για να επιτευχθεί η… αποστρατεία Νίκα και αυτό θα χρησιμοποιηθεί και κατά την προεκλογική περίοδο. Η ανανέωση αποτελεί ισχυρό πολιτικό όπλο για τον επιπρόσθετο λόγο ότι θα σταθεί εμπόδιο στην επανάκαμψη ενός παλιού και αναχρονιστικού συστήματος που διοικούσε την Περιφέρεια Πελοποννήσου τα χρόνια πριν τον Νίκα. Το σύστημα αυτό θεωρεί ότι η αναμπουμπούλα είναι ευκαιρία για επανάκτηση της εξουσίας. Για το σκοπό αυτό  γίνεται προσπάθεια να συγκροτηθεί μέτωπο όλων των δυνάμεων που κινούνται εκτός Ν.Δ. και συστήματος Σαμαρά. Μια συμμαχία άτακτων, με αρχηγό όμως που ξέρει καλά την Πελοπόννησο και το πώς κερδίζονται εκλογές.

Το κρίσιμο σε αυτή τη συμμαχία είναι η στάση των βασικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θέλουν αυτόνομη κάθοδο, καταγραφή δυνάμεων και δημιουργία αυτοδιοικητικών παρατάξεων που θα αποτελούν την πολιτική τους προέκταση στις τοπικές κοινωνίες. Η ευκαιρία όμως να μην είναι μπλε η Πελοπόννησος είναι θελκτική και βάζει ιδέες για χειρισμούς πολιτικά τυχοδιωκτικούς, αλλά πιθανά ωφέλιμους στο πεδίο των εντυπώσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία εξουσίας του συγκεκριμένου συστήματος, που δημιουργεί ισχυρές αντιστάσεις στο εσωτερικό των κομμάτων σε τοπικό επίπεδο. Υπάρχει ο κίνδυνος το όποιο όφελος να είναι μόνο πρόσκαιρο και επικοινωνιακό, ενώ θα υπάρξουν ρήγματα και τραύματα που θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα στους μηχανισμούς των κομμάτων. Θα έχουμε έτσι  συσπειρώσεις σε διαφορετική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα η… ανανέωση να επικρατεί εύκολα και… απρόσμενα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο το πιθανότερο είναι τα κόμματα να στηρίξουν δικούς τους υποψήφιους και ανάλογα με τις συνθήκες να «κλείσουν το μάτι» στην κάλπη της δεύτερης Κυριακής. Το ποιοι θα φτάσουν δεύτερη Κυριακή και με τι όρους θα δοθεί η τελική μάχη, είναι εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εκλογές για την Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θα είναι εύκολες για κανέναν.    

panagopg@gmail.com