Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 22:44

Οι ευθύνες στον εκάστοτε κομματικό σταθμάρχη

Γράφτηκε από τον

Οι ευθύνες στον εκάστοτε κομματικό σταθμάρχη

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Το φετινό καλοκαίρι είναι στην κυριολεξία εφιαλτικό. Ο κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να ανταπεξέλθει, με την κυβέρνηση να ψάχνει δικαιολογίες για να κερδίσει χρόνο, τον οποίο πλέον δεν διαθέτει. Τα γεγονότα που δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι πάρα πολλά και τους τελευταίους μήνες αναδείχθηκαν τεράστιες παθογένειες. Η επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει πλέον την ανάγκη δραστικών αλλαγών σε όλα τα επίπεδα.

Οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν όμως αν το πολιτικό σύστημα δεν δώσει το παράδειγμα και δεν εξοπλίσει τη δημόσια διοίκηση με άξια και ικανά στελέχη. Χρειάζεται μηχανισμός που θα αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ικανοποιητικά και βεβαίως δεν θα αφήνει τους χούλιγκαν να διασχίζουν την χώρα για να πάνε να δολοφονήσουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την ευθύνη να ανατάξει κρατικές υπηρεσίες και μηχανισμούς. Όταν με παρεμβάσεις πολιτικές σβήνεται το πρόστιμο και «θεραπεύεται» η παράβαση, δίνεται το μήνυμα σε όλον το μηχανισμό να κάνει το ίδιο. Και αφού το κάνει ο από πάνω, γιατί να μην το κάνει και ο από κάτω; Έτσι διαλύονται όλα και στο τέλος δεν υπάρχει κανένας «αρμόδιος» για το οτιδήποτε.

Οι φετινές πυρκαγιές ανέδειξαν τη γύμνια συνολικά του κρατικού μηχανισμού. Πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι ξεσπούν και κάποιες γίνονται ιδιαίτερα καταστροφικές. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τον άνθρωπο τις καθιστά ευκολότερα ανεξέλεγκτες. Το να φτάνουν όμως μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να τινάζονται στον αέρα αποθήκες πυρομαχικών ή να φτάνουν στα προαύλια νοσοκομείων, τα οποία εκκενώνονται, είναι αποδείξεις απόλυτου ξεχαρβαλώματος.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να πορευόμαστε με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Τη χώρα δεν την καίνε ξένοι πράκτορες και οικονομικά συμφέροντα για να βάλουν ανεμογεννήτριες αλλά η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να δημιουργήσει έναν αξιόπιστο κρατικό μηχανισμό που θα αντιμετωπίζει στοιχειωδώς τις κρίσεις. Δεν μπορεί να κόβεται η χώρα στη μέση, γιατί πήρε φωτιά ένα βυτιοφόρο και να μένουν οι άνθρωποι ώρες στα αυτοκίνητά τους, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο. Υπάρχει πρόβλημα στη λειτουργία του κράτους, είτε αυτό ονομάζεται «επιτελικό», είτε «αποκεντρωμένο»,  είτε «σεμνό και ταπεινό». Όσο το κράτος  συνεχίζει να αποτελεί λάφυρο του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, θα οδηγεί διαρκώς σε νέες τραγωδίες που θα οφείλονται στον κομματικό σταθμάρχη βάρδιας.

panagopg@gmail.com