Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 21:21

Εργα διαρκούς ταλαιπωρίας

Γράφτηκε από τον

Εργα διαρκούς ταλαιπωρίας

 

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η προβληματική χρηματοδότηση των έργων δεν είναι… ακραίο καιρικό φαινόμενο, αλλά προβληματικός κυβερνητικός και αυτοδιοικητικός σχεδιασμός. Τα έργα εντάχθηκαν σε χρηματοδοτικά προγράμματα χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης. Η λογική που επικράτησε ήταν να ενταχθούν και να ξεκινήσουν τα έργα λίγο πριν τις εκλογές -εθνικές και αυτοδιοικητικές- και μετά βλέπουμε. Τώρα είμαστε στο… βλέπουμε!

Τα έργα έχουν φρενάρει, γιατί δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εκταμιευτούν οι πόροι, ευρωπαϊκοί και εθνικοί. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι εθνικοί πόροι είναι ελλειμματικοί, γι’ αυτό και σέρνονται οι διαδικασίες, για να μην υπάρξει τρύπα στον προϋπολογισμό, ο οποίος θα πρέπει να καλύψει και άλλες ανάγκες. Οι εργολάβοι πιέζουν να πάρουν τα χρήματά τους και απειλούν ότι θα εγκαταλείψουν τα έργα ζητώντας αποζημιώσεις. Οι δήμαρχοι προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη και να βρουν λύση για να κλείσουν τα εργοτάξια-πληγή. Οι πολίτες καθημερινά ταλαιπωρούνται βλέποντας τους φόρους τους να πετάγονται σε μισοτελειωμένα έργα.

Όλο αυτό αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τον αναποτελεσματικό τρόπο παραγωγής των δημόσιων έργων στη χώρα. Η ένταξη έργων, η δημοπράτηση, η έναρξη κατασκευής, η παρακολούθηση και οι τμηματικές πληρωμές απαιτούν συντονισμό και οργάνωση. Διαδικασίες αυστηρές, ξεκάθαρες και εφαρμόσιμες. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να έχουμε όλο αυτό το… περίπου, το οποίο σπαταλά πόρους και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Οι ψηφιακές πλατφόρμες παρακολούθησης δεν λύνουν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα -μάλλον προσθέτουν εργατοώρες σε υπαλλήλους, οι οποίοι θα κάθονται και θα ενημερώνουν την πλατφόρμα για το πού βρίσκεται κολλημένο το κάθε έργο. Το θέμα δεν είναι η παρακολούθηση, αλλά η ολοκλήρωση και όταν δεν υπάρχει ουσία ξεκινά η επικοινωνία με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η ανάπλαση - αναδιάταξη των αγαλμάτων στην 23ης Μαρτίου ξεκίνησε λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές. Επιδείχθηκε ως έργο που προχωρά με γοργούς ρυθμούς και έχει αποτελεσματική παρακολούθηση. Οι εκλογές τελείωσαν, στην πορεία αποκαλύφθηκε ότι το έργο αποτελεί μια τεράστια τρύπα στο νερό και τους τελευταίους μήνες έχει μείνει στη μέση λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Δεν γνωρίζουμε αν η έλλειψη χρημάτων θα αποτελέσει την τέλεια δικαιολογία για να διαλυθεί η εργολαβία, αλλά φοβούμαστε ότι οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται για πολύ καιρό ακόμα στο συγκεκριμένο σημείο.

panagopg@gmail.com