Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2024 21:00

Στη νέα πλημμύρα δεν θα υπάρχουν αθώοι

Γράφτηκε από τον

Στη νέα πλημμύρα δεν θα υπάρχουν αθώοι

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Οι καταιγίδες των προηγούμενων ημερών μπορεί να ήταν περιορισμένες και να μην προκάλεσαν προβλήματα, αλλά έφεραν στην επιφάνεια τους φόβους σε σχέση με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας. Τα τελευταία χρόνια έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τα αντιπλημμυρικά, αλλά δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη. Το μεγάλο αντιπλημμυρικό του Νέδοντα, το οποίο έχει δοθεί εδώ και χρόνια με απευθείας ανάθεση και προκάλεσε αναταράξεις σε τοπικό επίπεδο, αγνοείται. Ανακάλυψαν ότι έργο με αυτές τις διαδικασίες και προδιαγραφές από ευρωπαϊκούς πόρους δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Τα χρήματα που απαιτούνταν ήταν πολλά και προφανώς δεν μπορούν να δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπότε πολύ κακό για το τίποτα. Την ίδια ώρα, άλλα μικρότερα και ενδεχομένως σημαντικότερα αντιπλημυρικά έργα έχουν κολλήσει. Ακόμα και αυτά που άρχισαν, σταμάτησαν με άγνωστο το πότε και το αν θα ολοκληρωθούν.

Η κατάσταση σε σχέση με την αντιπλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας είναι λοιπόν η ίδια -αν όχι χειρότερη- με αυτήν του παρελθόντος. Έχει ξοδευτεί χρόνος σε μεγαλεπήβολα σχέδια και σε ανούσιες αντιπαραθέσεις χωρίς να γίνουν μικρές και ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπως οι καθαρισμοί ρεμάτων και οι διευθετήσεις σε σημεία, όπου είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα. Η δημοτική αρχή Καλαμάτας είναι διπλά εκτεθειμένη. Στήριξε το φαραωνικό αντιπλημμυρικό του «Μορέα», πέρα από κάθε λογική, κατηγορώντας όλους όσοι είχαν εύλογες επιφυλάξεις και άφησε στην τύχη τους όλα τα υπόλοιπα μικρά αντιπλημμυρικά, με αποτέλεσμα να χάσει… τα αυγά και τα πασχάλια.

Το φαραωνικό αντιπλημμυρικό στον Νέδοντα είναι προφανές ότι έχει τελειώσει -ευτυχώς για την πόλη και τους κατοίκους της. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αντιπλημμυρικά τόσο στη λεκάνη του Νέδοντα όσο και στα άλλα προβληματικά σημεία της πόλης. Η δημοτική αρχή χρειάζεται να ενεργοποιηθεί και να θέσει λογικές προτεραιότητες με βάση τους υπαρκτούς κινδύνους. Να ζητήσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης. Η αναμονή και η μεταβίβαση της ευθύνης δεν αποτελούν υπεύθυνη στάση και δεν είμαστε βέβαιοι ότι αρκούν ως δικαιολογία σε περίπτωση νέας καταστροφής. Ο καιρός έχει προειδοποιήσει και η Καλαμάτα έχει ζήσει στο παρελθόν δραματικές στιγμές, η επανάληψή τους αποτελεί έργο όλων όσοι έχουν εξουσία και αρμοδιότητα. Κανένας δεν θα είναι αμέτοχος και αθώος.

panagopg@gmail.com