Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2024 19:06

Σοβαρή και πειστική πρόταση εξουσίας

Γράφτηκε από τον

Σοβαρή και πειστική πρόταση εξουσίας

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Σε μια περίοδο που η αποχή και η αποστασιοποίηση από τα πολιτικά πράγματα είναι κυρίαρχη, η αύξηση των ψηφοφόρων στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολίτες που πιστεύουν ότι μέσα από τη συμμετοχή μπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις. Οι εσωκομματικές εκλογές στα κόμματα και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται, έχουν άμεση συνέπεια στις εξελίξεις στη χώρα και αυτό φαίνεται ότι το αντιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότεροι πολίτες.
Η εκλογή αρχηγών απευθείας από τους πολίτες ήταν μια «αμερικανιά» που εφαρμόστηκε σε μια χώρα των Βαλκανίων με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Το να ψηφίζει ο περαστικός με δύο ευρώ ή αυτός που «φτιάχνεται» από τα Μέσα Ενημέρωσης και το κλίμα στο Διαδίκτυο, δεν είναι μια διαδικασία που οδηγεί πάντα σε θετικά αποτελέσματα. Να θυμίσουμε ότι μέσα από αυτές τις εκλογές προέκυψαν αρχηγοί που έπαιξαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας και καθόρισαν σειρά εξελίξεων. Θα ήταν άραγε ίδιες οι εξελίξεις με τη διαχείριση της χρεοκοπίας της χώρας αν το 2007 στο ΠΑΣΟΚ δεν εκλεγόταν ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή αν το 2009 δεν εκλεγόταν ο Αντώνης Σαμαράς αλλά η Ντόρα Μπακογιάννη; Δύσκολο να απαντήσει κάποιος, αλλά με τα "αν" δεν γράφεται Ιστορία.
Ο συγκεκριμένος τρόπος εκλογής έχει ενσωματωθεί πλέον στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και είναι δύσκολο να αλλάξει. Η τραυματική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται ότι τους έχει κάνει όλους σοφότερους, με τα κόμματα αλλά και τους ψηφοφόρους να είναι πλέον περισσότερο υποψιασμένοι και να αντιλαμβάνονται πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει σε αυτές τις εκλογές να εκπέμψει ένα μήνυμα σοβαρού κόμματος. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δεν αφήνει βέβαια περιθώρια για διχαστικές προσεγγίσεις, αλλά η εβδομάδα που διανύουμε είναι δύσκολη και δεν πρέπει να αποκλείονται ακρότητες που θα χαλάσουν την εικόνα.
Η επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί, δεν θα είναι βέβαια εύκολη. Ο επόμενος αρχηγός, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές, θα πρέπει να πείσει ότι διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση εξουσίας με ιδέες και προτάσεις, που δεν θα φοβίσουν τον ψηφοφόρο και το σημαντικότερο, ομάδα ικανή για να κυβερνήσει τη χώρα. Η σοβαρότητα, η γνώση, η ικανότητα και τα πρόσωπα που εμπνέουν εμπιστοσύνη είναι αυτά που επιζητούν οι πολίτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι μεγάλα λόγια και επικοινωνιακές φιοριτούρες.

panagopg@gmail.com